AMSTERDAM - De drie mannen die dinsdagochtend in het kader van een Belgisch terreuronderzoek in Amsterdam zijn opgepakt, worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in de hoofdstad.

België heeft Nederland om overlevering van het drietal gevraagd. Bij de voorgeleiding moet duidelijk worden hoe snel aan dit verzoek kan worden voldaan.

Als de verdachten instemmen met de gevraagde overlevering, zullen zij binnen tien dagen naar België worden overgebracht, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

Verzetten zij zich, dan zal de overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam zich over het verzoek moeten buigen. Deze procedure moet binnen negentig dagen zijn afgerond. Na een onherroepelijk vonnis moet het drietal binnen tien dagen aan de Belgen worden overgedragen.

België en Duitsland

De verdachten zijn drie Amsterdammers van Marokkaanse afkomst van 25, 26 en 28 jaar oud. Ook in België (Antwerpen) en Duitsland verrichtte de politie arrestaties. In totaal zijn elf verdachten aangehouden.

De Belgische en Nederlandse autoriteiten vermoeden dat zij betrokken zijn bij plannen van een internationale terroristische groepering om een aanslag in België te plegen. Het doel daarvan was nog niet specifiek bepaald.

Terreurgroep

Ook zouden de verdachten geld hebben vergaard en mensen hebben geronseld voor een terreurgroep in Tsjetsjenië, het zogeheten Kaukasisch Emiraat. De Belgische verdachten zijn Belgen met een Marokkaanse achtergrond en Russen met een Tsjetsjeense achtergrond.

Dinsdag zei de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) dat er geen sprake is van een dreiging naar Nederland. De zaak heeft evenmin iets te maken met de verhoogde terreurdreiging in Duitsland.

Antwerpen

De zeven terreurverdachten di in Antwerpen werden opgepakt, blijven vooralsnog opgesloten. Zij moeten vrijdag voor de rechter verschijnen. Sommige Belgische media speculeren dat de islamisten joden en NAVO-voertuigen in het vizier hadden.

Volg reacties op Twitter via NUlive.