BRUSSEL- Wegens mogelijke betrokkenheid bij de voorbereidingen van een geplande terreuraanslag in Antwerpen zijn dinsdag in Amsterdam drie terreurverdachten aangehouden.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gezegd. Het gaat om drie mannen van 25, 26 en 28 jaar uit Amsterdam, die op verzoek van justitie in België zijn opgepakt.

De mannen hebben alle drie de Nederlandse nationaliteit.

Osdorp

Volgens de KLPD werden deze mannen al maanden in de gaten gehouden, aldus de Amsterdamse nieuwszender AT5.

Een van de verdachten werd rond 09.15 uur in zijn appartement aan de Sonderbuur in Amsterdam opgepakt. Volgens een buurman blies een arrestatieteam de deur uit zijn voegen en rekende de verdachte in. Hij werd even later geblinddoekt afgevoerd, zo is te zien op foto's.

Vijf maanden geleden werd ook al een inval bij de man gedaan. Toen was hij niet thuis, maar zijn woning en zijn opslagbox op de begane grond zijn toen wel doorzocht, aldus de buurman.

Bedreiging schrijver

Ook in België, Duitsland en Oostenrijk zijn mensen opgepakt. In totaal gaat het om tien verdachten. Drie van de terreurverdachten die dinsdag in Antwerpen zijn opgepakt, zouden lid zijn van de islamistische groep Sharia 4 Belgium.

Deze extremistische beweging bedreigden onder anderen de in België wonende Nederlandse schrijver Benno Barnard.

Geen dreiging

Een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zegt dat er geen dreiging naar Nederland is. Het is volgens haar een Belgische zaak. De zaak heeft ook niets te maken met de huidige terreurdreiging in Duitsland, aldus de zegsvrouw.

België heeft de overlevering gevraagd van de drie in Amsterdam aangehouden verdachten. Deze procedure wordt door het OM Amsterdam afgehandeld.

Onderzoeksrechter

De tien verdachten zijn Belgen, Nederlanders, Marokkanen en Russen van Tsjetsjeense origine. Ze worden in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter geleid met het oog op hun verdere aanhouding, zo meldden Vlaamse media dinsdagmiddag.

De Belgische justitie wil in de loop van de dag meer informatie geven.

Huiszoekingen

De huiszoekingen werden verricht in het kader van een langer lopend onderzoek naar een internationale terroristische groepering. Er was sprake van plannen om een aanslag in België te plegen door een internationale jihadistische terroristische groepering, die daarbij gebruik maakte van de extremistische website Ansar Al Mujahideen.

Het doel van deze aanslag was nog niet specifiek bepaald. Daarnaast richtte het onderzoek zich op recruteerders, kandidaat-strijders en financiering van een Tsjetsjeense terroristische organisatie, het Kaukasisch Emiraat. De verdachten in deze zaak verbleven hoofdzakelijk in Antwerpen.

Tijdens het onderzoek werden al meerdere personen aangehouden in Spanje, Marokko en Saoedi-Arabië.

Bekijk video

Volg reacties op Twitter via NUlive