AMSTERDAM - Schaatsliefhebbers kunnen komend weekend waarschijnlijk voor het eerst het ijs op. Vanaf donderdag vriest het 's nachts vijf tot zeven graden en overdag zullen de temperaturen nauwelijks boven nul uitkomen.

Dat blijkt uit weersverwachtingen van Weeronline.

Een paar nachten lichte vorst is meestal voldoende voor de jaarlijkse strijd om de eerste marathon. Haaksbergen, Veenoord en Noorlaren zijn in de race voor de organisatie van deze wedstrijd. Vorig jaar won Haaksbergen, daar werd de eerste marathon op 18 december verreden.

Vrijdag wordt sneeuw verwacht, lokaal kunnen behoorlijke hoeveelheden vallen. De winterse neerslag kan een spelbreker zijn voor het natuurijs dat door de sneeuw moeilijker aangroeit.

Accu

De Wegenwacht van de ANWB adviseert automobilisten die twijfelen aan de kwaliteit van hun accu deze te laten controleren en doormeten voordat het gaat sneeuwen en vriezen.

Veel automobilisten met oudere accu’s lopen als het gaat vriezen tegen problemen aan. ''Dat kan je beter voor zijn dan er 's ochtends in de spits tegen aan te lopen'', aldus een woordvoerder.