ZALTBOMMEL - De burgemeester van Zaltbommel moedigt eigen optreden van winkeliers tegen overvallers aan. "Geweldig dat mensen dat doen'' en ''sla ze maar verrot'', aldus de burgemeester in een reactie op een winkelier die overvallers verjoeg.

Dat meldden de GPD-bladen maandag.

Burgemeester Albert van den Bosch reageerde op de actie van een winkelier in zijn gemeente, die overvallers met een karatetrap succesvol verjoeg.

Schoppen

''We blijven het maar nemen. Dat helpt ons niet. Sla ze maar verrot. Ik vind dat mensen het recht hebben van zich af te slaan en te schoppen'', aldus Van den Bosch.

De VVD-burgemeester stelt verder dat zelfverdediging goed is, zolang burgers hun eigen veiligheid in de gaten houden.

Raadsvergadering

Verschillende fracties in de gemeenteraad van Zaltbommel vinden dat Van den Bosch te ver gaat en willen de kwestie aankaarten in de eerstvolgende raadsvergadering. ''De woorden zijn waarschijnlijk uit zijn hart gegrepen, maar dit kun je niet maken als burgemeester'', stelt de SGP, met de grootste partij in de Gelderse gemeente.

De PvdA spreekt over uitlatingen die ''meer passen op een verjaarsdagspartijtje'', maar heeft ook lof voor de betrokken winkelier. Het CDA vindt de uitlatingen eveneens over de schreef gaan, maar wijst er wel op dat in Zaltbommel en omgeving doorgaans weinig politie beschikbaar is.

Uitlatingen

Van den Bosch liet maandagmiddag weten achter zijn uitlatingen te blijven staan. ''Er moet wel sprake zijn van noodweer'', aldus de burgemeester. ''Mensen mogen nooit voor eigen rechter spelen en wraak nemen.''

Van den Bosch haalde al eerder het nieuws met uitlatingen over Marokkaanse probleemjongeren en loverboys in zijn gemeente. Hij is sinds zes jaar burgemeester van Zaltbommel.