AMSTERDAM – Vrijdagavond rijden er vrijwel zeker geen treinen meer van en naar Utrecht. Een woordvoerster heeft bevestigd dat ProRail ervan uitgaat dat er geen treinen meer rijden. De schade door de brand in de verkeersleidingspost is aanzienlijk.

In de technische ruimte is ook fors geblust en daardoor is er veel rook- en waterschade. Het zit er dus niet in dat de ruimte vrijdagavond nog kan worden betrokken en het treinverkeer weer op gang kan komen, aldus een woordvoerster.

De eerste zorg van NS zijn de reizigers die in treinen naar Utrecht Centraal zaten. Die konden niet verder, omdat de verkeersleiding uitviel. De treinen rijden terug naar het laatste station dat ze aandeden. Dat vereist grote zorgvuldigheid. Bij een aantal treinen is dat inmiddels gelukt, aldus de woordvoerder.

Ontruimd

Op het moment dat de brand in het verkeerscentrum uitbrak waren er enkele mensen in de verkeersleidingspost aanwezig, die zijn allemaal ongedeerd gebleven. Op last van de brandweer zijn direct daarna de perrons van het station ontruimd.

De Nederlandse Spoorwegen laten pendelbussen rijden naar en van stations in de omliggende plaatsen. Duizenden reizigers zijn gedupeerd door de brand in het verkeersknooppunt.

Alternatieve routes

Mensen die op weg zijn naar Utrecht Centraal kunnen volgens de NS het beste proberen om rond Utrecht te reizen. De openbaarvervoersite 9292ov.nl biedt alternatieve routes, laat een woordvoerder van de website weten.

Een woordvoerder van de spoorwegen noemt de situatie 'buitengewoon vervelend." "We doen alles om de reizigers op hun bestemming te krijgen."

Druk rondom station

De wegen rond Utrecht Centraal staan helemaal vol. Honderden auto's proberen richting het station te rijden, maar er staan kilometers lange files. Rond het Jaarbeursplein staan honderden mensen te wachten op een lift.

Zaterdag

De treinen van en naar Utrecht rijden zeer waarschijnlijk ook zaterdag niet, meldt ProRail. Zaterdag volgt een nieuwe prognose.

Lees alle Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Bekijk de lezersfoto's van dit onderwerp op NUfoto

Brand op Utrecht Centraal