Theaterproducenten naar rechter om btw-verhoging

AMSTERDAM - De Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP) bereidt een rechtszaak voor om de verhoging van het btw-tarief op podiumkunsten tegen te houden.

Dit zei voorzitter Erwin van Lambaart van de VVTP donderdag in een reactie op het besluit van de Tweede Kamer om de btw-tarieven voor onder meer theatervoorstellingen van 6 naar 19 procent te verhogen.

''We gaan absoluut kijken of we de btw-verhoging via de juridische weg kunnen aanpakken. We willen het besluit terugdraaien bij de rechter op basis van onfatsoenlijk bestuur. We zijn compleet overvallen door de coalitie met deze plannen, terwijl wij wel twee jaar vooruitwerken en al volop hebben geïnvesteerd in toekomstige theater- en musicalproducties. Dit is daarom niet billijk, maar een moedwillige poging van het kabinet om onze sector kapot te maken'', aldus Van Lambaart.

Joop van den Ende

De VVTP verenigt de meeste grote theaterproducenten van Nederland, waaronder Joop van den Ende Theaterproducties, V&V Entertainment en het Vlaamse Studio 100.

Uit eerder onderzoek van de VVTP blijkt dat de kaartverkoop als gevolg van een hoger btw-tarief met 13,5 procent zal terugvallen.

Zwarte dag

Van Lambaart sprak na de stemming in de Tweede Kamer van ''een zwarte dag voor de theater- en amusumentsindustrie in Nederland. Ik weet dat sommige producenten volgende week al werknemers gaan ontslaan, want deze maatregel komt bovenop de crisis. Ik denk dat de coalitie nog zal schrikken van het effect, want het zal vele honderden tot duizenden banen in de branche kosten. De sector is echt in paniek. Theaterdirecteuren, producenten, maar ook technici zien een zwart 2011 op zich afkomen.''

Trieste zaak

''Ik vind het een trieste zaak dat we geen uitstel hebben gekregen. Het is echt onfatsoenlijk bestuur. Dat neem ik de gehele coalitie, maar vooral de PVV kwalijk. Die is straks verantwoordelijk voor alle ontslagen. Als een sluipmoordenaar hebben ze ons overvallen met de plannen uit de coalitiebesprekingen en vervolgens zijn alle tegenargumenten rücksichtslos van tafel geveegd.''

Lees meer over:
Tip de redactie