RIJSWIJK - Wereldwijd spreken 23 miljoen mensen Nederlands in hun dagelijks leven. Inclusief Nederland, is onze taal te horen in achttien landen en gebieden, zo blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Taalunie.

Het betreft niet overal Algemeen Beschaafd Nederlands. Zo spreken mensen in de omgeving van Duinkerken in Noord-Frankrijk Frans-Vlaams, een dialect van het Nederlands. Het Afrikaans in Zuid-Afrika is afgeleid van het Nederlands. In Namibië spreken mensen daar weer aan variant van, het Namibisch-Afrikaans.

Wie op reis gaat naar de Antilliaanse eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten kan ook daar met Nederlands terecht.

Zo leert op Aruba iedereen op de basisschool Nederlands, maar spreekt een meerderheid Papiaments met elkaar en converseren jongeren steeds meer in het Engels. Papiaments wordt ook gesproken op Bonaire en Curaçao. Het is een taal die ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Engels, Frans en Afrikaanse talen.

Bovenwindse eilanden

Op de Bovenwindse eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten kennen de inwoners drie officiële talen, Engels, Papiaments en Nederlands. Op deze eilanden is Engels de huistaal, terwijl hooguit 5 procent van de bevolking het Nederlands bezigt.

In Suriname beheerst bijna iedereen het Nederlands, zeker in het kustgebied. Nederlands is voor 60 procent van de Surinamers de moedertaal, naar schatting 90 procent van de bevolking is de taal machtig.

Australië en Canada

Ongeveer 300.000 Australiërs zeggen af te stammen van Nederlanders maar nog maar weinigen hebben het Nederlands als moedertaal. Van de eerste generatie ruilde ongeveer 57 procent zijn moedertaal in voor het Engels.

Bij een Canadese volkstelling in 2006 gaven zo'n 158.000 mensen aan Nederlands te spreken. Dit zijn vooral Nederlanders en Vlamingen die in de jaren '50 en '60 naar Canada emigreerden. In Nieuw-Zeeland hebben ongeveer 29.000 mensen het Nederlands als moedertaal.

In de Verenigde Staten wonen circa vijf miljoen mensen van Nederlandse afkomst. Volgens de volkstelling van 2000 spreken ongeveer 150.000 mensen in de VS thuis Nederlands.

België en Duitsland

Het bekendste land waar naast ons land Nederlands wordt gesproken, is België. Het Nederlands bij onze zuiderburen verschilt in details van het Nederlands in Nederland. Grammatica en de woordenschat zijn in grote lijnen dezelfde, maar er zijn verschillen. Een Belg lacht in zijn baard, een Nederlander in zijn vuistje.

In de Duitse staten Noord-Rijnland-Westfalen en Neder-Saksen is het Nederlands een populaire taal. Veel scholen onderwijzen ook Nederlands.

In Indonesië - formeel tot eind 1949 een kolonie van Nederland - spreken sommige ouderen nog Nederlands. Omdat in veel archieven zich nog steeds Nederlands bronmateriaal bevindt, bekwamen jaarlijks ongeveer 20.000 Indonesische studenten zich in het Nederlands.