BEESEL - In het buurtschap Rijkel bij Beesel (Limburg) zijn maandagochtend negen paarden in nood geraakt door het stijgende Maaswater. Volgens de brandweer staan ze op een kluitje op een ondergelopen landtong.

Ze staan daar kniehoog in het water en kunnen nergens meer heen, terwijl de Maas blijft stijgen. De hoogste stand van de Maas ter plekke wordt dinsdagochtend verwacht.

Boer Jos van Herten uit Wieler bij Swalmen is inmiddels bezig met een reddingsactie. De boer rijdt met de tractor stapvoets voor de dieren uit in een schijnbaar onafzienbare watermassa. Hij brengt ze naar een weiland aan de waterkant bij Swalmen.

Eigenaar

De paarden konden eerder in hun weiland geen kant meer op en waren omgeven door het water. Boerin Van Herten zei maandag dat ze zondag nog zijn gaan kijken en dachten dat de paarden veilig stonden. De paarden zijn niet van Van Herten, maar staan wel in zijn wei. De eigenaar wilde niet reageren.

wateroverlast

De brandweer keerde eerder op de dag ter onverrichter zake terug naar de kazerne, omdat ze niets kon doen. Het is onduidelijk waarom de paarden niet eerder zijn weggehaald.

Paarden kunnen een tot twee dagen met hun benen in het water staan. Als het langer duurt kunnen ze hoefrot krijgen.

Controle

De Maas blijft na de hoge waterstand van dit weekeinde onder verscherpte controle staan. Langs de rivier worden de dijken goed in de gaten gehouden en extra maatregelen genomen., zo meldt een woordvoerder van het waterschap tegenover BNR Nieuwsradio. "De Maas mag nou nog 55 tot 60 centimeter stijgen. Dan worden de pompen in werking gesteld"

Het waterschap verwacht niet dat het stijgende water voor grote problemen zal zorgen. "Er gaat zeker geen water over de dijk heen".

Roermond

In Maastricht is het water inmiddels gezakt, maar vanaf Roermond en verder stroomafwaarts moet het hoogste punt volgens het waterschap nog worden bereikt. Op de website actuelewaterdata.nl van Rijkswaterstaat is ook duidelijk te zien dat de waterstand bij Roermond nog steeds stijgende is. Maandagochtend 08.00 was de waterstand daar 1803 cm boven NAP, terwijl dit normaliter rond de 1670 cm boven NAP ligt.

De afvoer van de Maas bij Sint Pieter, een ijkpunt in de regio, haalde zondag net niet de top van 1800 kuub. Ter vergelijking: normaal bedraagt de gemiddelde waterstand voor november bij Sint Pieter volgens Rijkswaterstaat 44,15 meter boven NAP bij een gemiddelde afvoer van 300 kuub.

Dit weekeinde stond de Maas dus op haar top twee meter hoger dan gemiddeld en voerde zes keer zo veel water af.

Geen calamiteit

In 2003 was er echt sprake van hoogwater, toen de piek van de waterafvoer op meer dan 2500 kuub lag, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat zondag. De afgelopen dagen was er van enige calamiteit volgens hem geen sprake.

België

De grote wateroverlast in België neemt af, maar blijft op verschillende plaatsen nog problematisch. Nu het gestopt is met regenen, stabiliseert de waterstand op de rivieren de Dender, de IJzer en enkele andere plaatsen.

In sommige rivieren is een daling van de waterstand ingezet. Dat blijkt uit een overzicht van het Vlaamse Hydrologisch Informatie Centrum (HIC) maandagochtend. In Oost-Vlaanderen is de provinciale fase van het rampenplan opgeheven.

Door dagenlange zware regenval was in het weekeinde veel wateroverlast ontstaan. Zondag was een dijk van het kanaal Brussel-Charleroi overgelopen bij Sint-Pieters-Leeuw, ten zuiden van Brussel. Enkele honderden omwonenden moesten de nacht elders doorbrengen.

Bekijk alle lezersfoto´s op NUfoto

Rivier de Maas