ROTTERDAM - Het verkeer op de snelwegen ten zuiden van Rotterdam stond maandagochtend vroeg muurvast. Op de A15 richting Europoort botsten even na zes uur tussen knooppunt Vaanplein en Rotterdam-Charlois zes auto's op elkaar.

Daardoor stond er tegen half acht 16 kilometer file vanaf Papendrecht, zei een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB. Even na half acht was de weg weer vrij.

Door de file op de A15 liep het ook vast op de A16 richting Rotterdam. Op een gegeven moment stond er een file vanaf knooppunt Zonzeel, in totaal 23 kilometer. Ook op de A29 Bergen op Zoom-Rotterdam zat het verkeer helemaal vast tussen afrit Numansdorp en knooppunt Vaanplein.

Zeeland was vrijwel afgesloten van de Randstad. Doordat de Vlaketunnel nog steeds dicht is, moet het verkeer omrijden. Dat kan normaal gesproken via de N289 Goes-Putte, maar die weg was tussen 's-Gravenpolder en Vlake in beide richtingen geruime tijd dicht, ook door een ongeval.

Antwerpen

De opties waren omrijden via de Zeelandburg, een extra rit van ongeveer 100 kilometer, of via Antwerpen, maar ook dan waren er nog de files bij Rotterdam.

Het was een redelijk drukke ochtendspits, aldus de ANWB. Rond kwart over acht stond er in totaal 340 kilometer file verdeeld over het land, tegen 250 op een 'normale' maandagochtend.

Bekijk ons file-overzicht

Bekijk de Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive