UTRECHT - Het aantal klussers dat zich verwondt en medische hulp nodig heeft, is de afgelopen jaren gestegen.

Per jaar melden zich 130.000 mensen zich bij de huisarts of het ziekenhuis na een ongeluk in het huis of de tuin. Dat maakte de stichting Consument en Veiligheid maandag bekend.

Het aantal mensen dat naar de eerste hulp gaat na een ongeluk bij het klussen, is de afgelopen vier jaar met 15 procent gestegen. Het aantal doden en opnamen in het ziekenhuis verdubbelde.

''De belangrijkste oorzaak is dat mensen meer klussen, door de recessie. Ze worden aangemoedigd door de tv-programma's en tijdschriften, waardoor mensen denken dat ze alles kunnen doen'', aldus een woordvoerder.

Vergrijzing

Verder speelt de vergrijzing een rol, steeds meer ouderen hebben tijd om te klussen. ''Een menselijke oorzaak is ongeduld. Mensen hebben stress, werken allebei, hebben kinderen die thuiskomen, alles moet gehaast en snel. Ze zijn dan slecht voorbereid als ze gaan klussen.''

Volgens de stichting zouden veiligheidsaanwijzingen niet alleen bij producten als boren en cirkelzagen moeten zitten.

''Bouwmarkten zouden veel meer persoonlijk advies moeten geven om het klussen veiliger te laten verlopen. Dat ze dat niet doen, heeft te maken met de moordende concurrentie, waardoor ze een kleine winstmarge hebben.''

Veiligheidsbrillen

De Vereniging Winkelketens in de Doe Het Zelfbranche liet weten dat dat de aangesloten ketens zelfbedieningswinkels zijn. ''Klanten pakken de apparaten zelf. Daarom leggen we er vaak persoonlijke beschermingsmiddelen als veiligheidsbrillen en handschoenen bij de apparaten. Vaak worden die erbij weggegeven'', aldus een woordvoerder.

Handleiding

''Maar het allerbelangrijkste blijft om de handleiding te lezen. Dat schiet er vaak bij in. Klussen is en blijft iets waar je mee moet oppassen. We doen er aan wat we kunnen, alle medewerkers volgen een vakopleiding waarbij aandacht wordt besteed aan veilig klussen'', aldus de woordvoerder.

''Op de websites van de ketens staat ook veel over dit onderwerp. Wat we meer kunnen doen, zou ik niet in kunnen schatten.''