SCHIEDAM - Schiedam weigert een ontheffing te geven aan het jaarlijkse 'Hoerenbal' in de stad. Dat homofeest staat gepland voor 27 november in homocafé De Melodybar in de stad.

De gemeente meent namelijk dat het bal, waarop tientallen travestieten acte de présence geven, prostitutie verheerlijkt.

Eigenaar Jeroen van Prooijen heeft zondag een bericht daarover op RTV Rijnmond bevestigd. ''Het Hoerenbal is een traditie die jaarlijks in elk Nederlands homocafé terugkeert'', zegt hij.

''Het is een soort geuzennaam voor een vrolijke verkleedpartij. Het heeft niets te maken met prostitutie of zelfs maar seks.''

Geen enkel probleem

De afgelopen jaren was het feest geen enkel probleem, maar dit jaar zijn de regels op het gebied van geluidshinder en openingstijden van de horeca aangescherpt. Volgens Van Prooijen hebben cafés echter vijf keer per jaar recht op een ontheffing.

De Melodybar heeft de gemeente laten weten dat het feest sowieso doorgaat. ''Daarop hebben de ambtenaren gemeld dat ze verdere stappen gaan ondernemen om het feest te verbieden’’, aldus de uitbater.

Reactie gemeente Schiedam

De gemeente Schiedam laat zondagavond in een reactie weten ''niets te willen verbieden. We hebben alleen een ontheffingsaanvraag geweigerd omdat we de naam van het evenement niet bij onze stad vinden passen. Dat hebben we ook aangegeven aan de eigenaar.''

De zegsman van de gemeente kan niet zeggen waarom de naam Hoerenbal in voorgaande jaren nog geen probleem was. Hij kan ook niet melden of de gemeente stappen gaat ondernemen als De Melodybar het feest wel onder de naam Hoerenbal doorzet.