MAASTRICHT/VENLO - De Maas bij meetpunt Sint Pieter in Maastricht is sinds zondagmiddag aan het zakken.

De hoogste piek is volgens de website actuelewaterdata.nl van Rijkswaterstaat voorbij.

Vlak voor 15.00 uur bedroeg de afvoer van de Maas bij Sint Pieter 1724 kuub per seconde. Eerder zondag haalde de Maas net niet de top van 1800 kuub. De waterstand bedroeg vlak voor 15 uur 46,10 meter boven NAP.

Ter vergelijking: normaal bedraagt de gemiddelde waterstand voor november bij Sint Pieter volgens Rijkswaterstaat 44,15 meter boven NAP bij een gemiddelde afvoer van 300 kuub. Dit weekeinde stond de Maas dus op haar top twee meter hoger dan gemiddeld en voerde zes keer zo veel water af.

2003

In 2003 was er echt sprake van hoogwater, toen de piek van de waterafvoer op meer dan 2500 kuub lag, zei en woordvoerder van Rijkswaterstaat zondag. De afgelopen dagen was er van enige calamiteit volgens hem geen sprake.

Naar zondag bekend werd lag er zaterdag over de A76 Aken-Antwerpen tussen Aken en Geleen een waterdeken. Rijkswaterstaat verlaagde uit voorzorg de maximumsnelheid van 120 naar 70 kilometer per uur. Problemen met water deden zich ook voor op de A79, de A73, de N279 en de A67. Het bleef hier en daar bij enkele kop-staart-botsingen, aldus Rijkswaterstaat.

Stremming sluizen

RWS heeft de sluizen in Limmel en Bosscherveld bij Maastricht zondag tijdelijk gesloten. Daardoor kunnen schepen niet meer vanuit Maastricht het Julianakanaal opvaren en omgekeerd. RWS verwacht dat de stremming maandag in de vroege ochtend wordt opgeheven.

Inmiddels stijgt de Maas elders in Limburg. Bij Roermond wordt de piek in de nacht van maandag op dinsdag verwacht, noordelijker in de loop van dinsdag.

Noord-Limburgse wegen dicht

Het waterschap Peel en Maasvallei is zondag begonnen met het plaatsen van aluminium schotten op wegdoorgangen in dijken langs de Maas in het noorden van Limburg.

Daarmee zijn deze wegen voor het verkeer afgesloten. Dat maakte een woordvoerster van het schap zondag bekend.

Het schap plaatste deze schotten onder meer in dijken in Blerick en Arcen. In Belfeld, ten zuiden van Venlo, wachtte het schap met het plaatsen van de schotten tot Sinterklaas met zijn gevolg erdoorheen was getrokken.

Fietserstunnel

In het centrum van Venlo sloot het schap een fietserstunnel bij de Maas met schotten af. De schotten moeten voorkomen dat zwellend Maaswater door de openingen in de dijken naar het achterland kan stromen.

Ook heeft het schap beken in Baarlo, Heel, Panheel, Heijen en Bergen met afsluiters dicht gezet om te voorkomen dat opstuwend maaswater de beken in loopt.

Zondagmiddag riep het waterschap vrijwillige dijkwachten op om de waterweringen langs de Maas te inspecteren. Deze dijkwachten blijven de komende dagen actief.

Stroomafvoer

Ook in Midden- en Noord-Limburg verwacht het waterschap een piek in de stroomafvoer van de Maas van 1800 kuub per seconde.

Langs de Maas heeft het waterschap met de hulp van boeren met tractors en aannemers met zwaar materieel pompen neergezet. Ook zijn demontabele dijken klaargezet voor het geval dat.

West-Brabant

In het westen van Brabant zakt zondag het waterpeil en is de situatie stabiel. Dat heeft het Waterschap Brabantse Delta bekendgemaakt.

Zaterdag was het waterschap in hoogste staat van paraatheid vanwege de wateroverlast door langdurige regenval. In het gehele gebied van het waterschap stond het water zeer hoog.

Op meerdere plaatsen waren akkers en weilanden ondergelopen en op enkele plaatsen stonden straten blank.

Volle toeren

Op vele plekken staat het water nog hoog in waterlopen, beken en sloten. De gemalen draaien op volle toeren. Stuwen zijn omlaag en sluizen zijn opengezet zodat het water sneller wordt afgevoerd.

In onder meer Steenbergen, Zevenbergen, Moerdijk en Etten-Leur heeft het waterschap noodpompen geplaatst om het water af te voeren.

In het vaargebied van de riviertjes de Mark en de Vliet is het scheepvaartverbod opgeheven, behalve het gedeelte bij de Mandersluis. De Mandersluis bij Dinteloord is dicht.

Bekijk alle lezersfoto's op NUfoto

Rivier de Maas