LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden begint dinsdag met de rechtszaak tegen de 26-jarige Sietske H. uit het Friese Nij Beets. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij tussen 2002 en 2010 haar vier baby's heeft omgebracht en ze daarna jarenlang in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis heeft verstopt.

Dinsdag is de pro-formazitting. Sietske H. heeft al laten weten dat zij daar zelf niet bij is. De zaak zal pas volgend jaar inhoudelijk worden behandeld.

De politie ontdekte de babylijkjes begin augustus van dit jaar. Iemand uit de naaste omgeving van H., die wist van haar zwangerschappen maar nooit de kinderen zag, tipte de politie.

Vervolgens werd ze uitgenodigd op het bureau, waar ze verklaarde de kinderen ter adoptie te hebben weggegeven. Bij een vervolggesprek kon ze niet de juiste documenten overhandigen en bekende ze de baby's na de bevalling te hebben gedood.

Ouders

Ze woonde al die jaren bij haar ouders thuis. Die zouden niet op de hoogte zijn geweest van haar zwangerschappen. Zij hebben de woning verlaten en willen er niet meer terugkeren. Het huis waarin het gezin woonde, staat inmiddels te koop.

Het Openbaar Ministerie (OM) en H.'s advocaat Barbara Klunder zijn tot dusverre zeer terughoudend geweest met informatie over de zaak. Het geslacht van de pasgeborenen heeft het OM niet bekend willen maken.

Het politieonderzoek is wel in grote lijnen afgerond. Volgens het OM is H. de enige verdachte in de zaak en het ziet geen strafrechtelijke betrokkenheid van anderen. Justitie wil Sietske H., die nu nog in de vrouwengevangenis van Zwolle zit, binnen enkele weken overbrengen naar het Pieter Baan Centrum voor psychisch onderzoek.

Kindermoord

H. wordt officieel verdacht van meervoudige kindermoord, dan wel kinderdoodslag. Op het eerste staat een maximumstraf van negen jaar, kinderdoodslag levert maximaal zes jaar op. Omdat het gaat om een meervoudig strafbaar feit, kan daarnaast nog eens een derde van de maximumstraf worden bijgeteld. Ze zou dus tot twaalf jaar cel veroordeeld kunnen worden.

Kindermoord en kinderdoodslag worden minder zwaar bestraft dan reguliere moord of doodslag. Beide kunnen alleen aan moeders ten laste worden gelegd.