HARDERWIJK - Onder grote belangstelling van kinderen en hun ouders is Sinterklaas zaterdag met zijn Zwarte Pieten aangekomen in Nederland.

Pakjesboot 12 meerde rond het middaguur af in de Vissershaven in Harderwijk. Burgemeester John Berends verwelkomde de goedheiligman.

Eenmaal aan wal vroeg Berends of de sint het slechte weer op zee goed had doorstaan. Sinterklaas antwoordde daarop dat hij blij is dat de herfststorm achter de rug is.

Tijdens de landelijke intocht hield hij het gelukkig droog, al regende het in het zuidoosten van het land.

Mountainbikes

De sint maakte op zijn schimmel een rijtoer door het oude centrum van de Hanzestad, dat bezaaid lag met pepernoten. In Harderwijk staat de grootste pepernotenbakkerij van het land. Van Delft bakte er dit jaar meer dan 2,5 miljard.

Onderweg genoot Sinterklaas van de versierde omgeving en optredens van dansende kinderen op swingende sinterklaasliedjes. Zijn knechten deden daar volop aan mee en schudden talloze handen.

Verderop gaven kinderen demonstraties op mountainbikes en waren er muzikale optredens. De rijtoer eindigde op de Markt, waar Sint Nicolaas een podium beklom en de kinderen toesprak.

Schoen

''Zoveel kinderen en mensen als vandaag heb ik nog niet veel meegemaakt'', sprak de sint. En hij had goed nieuws.

''Vanaf vandaag mogen jullie de schoen zetten. Dat geldt voor jong en oud, van nul tot 102. Ik beloof niet dat er vanavond al wat in komt, maar het komt allemaal goed.''

De intocht van Sinterklaas was rechtstreeks te zien op de televisie in een speciaal Sinterklaasjournaal op Nederland 1 en Z@ppelin met Dieuwertje Blok.

Regen

Sinterklaas heeft zaterdag diverse intochten, waaronder die in Maastricht en Eindhoven, moeten aanpassen door de aanhoudende regen.

De route in Maastricht vanaf de Kesselkade, waar de goedheiligman om 11.00 uur van de boot stapte, naar het stadhuis werd ingekort. Het was te nat om de hele route af te leggen, liet een woordvoerder van de gemeente weten.

Te paard

Onderweg stonden minder mensen dan anders om de sint te begroeten. Des te drukker was het in het stadhuis op de Markt, waar burgemeester Onno Hoes Sinterklaas verwelkomde.

In Eindhoven was de sint van plan per boot te arriveren, maar besloot de organisatie dat dat te gevaarlijk was. De aankomst gebeurde nu te paard, op de Markt.

Maxima

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben zaterdag en hun dochters Catharina-Amalia, Alexia en Ariane meegenomen naar de intocht van Sinterklaas in Scheveningen.

Dat liet de website Het Koninklijk Huis weten.

Volg de laatste reacties over de intocht van Sinterklaas in Harderwijk op NUlive.

Bekijk alle lezersfoto's van Sinterklaas op NUfoto.

Klik hier voor de NU&toen Sint special.

Sinterklaas houdt het droog in Harderwijk