MAASTRICHT - Langdurige regen heeft zaterdag voor problemen gezorgd in het oosten van Noord-Brabant en Limburg.

Volgens het KNMI is in de strook tussen Eindhoven en Venray tussen vrijdag 15.00 uur en zaterdag 15.00 uur veel regen gevallen, tussen de 50 en 60 millimeter.

In het Zuid-Limburgse heuvelland is een aantal wegen is afgesloten, onder meer als gevolg van water- en modderstromen.

In het noorden van Limburg zijn er toenemende problemen door overstromende beken, ondergelopen kelders, omhoogkomende putdeksels en ondergelopen straten. De telefoon bij de meldkamer in Venlo staat roodgloeiend.

Groot alarm

Hulpdiensten hebben in Baarlo, vlakbij Venlo, groot alarm geslagen wegens de stijgende waterstanden van de beken in het kerkdorp.

Een woordvoerder van van de gemeente Peel en Maas, waar Baarlo onder valt, zei dat de Kwisbeek normaal twee meter breed is, maar zaterdag op sommige plaatsen 50 meter. Dat zorgt met name in de dorpskern voor veel overlast.

Het oosten van Noord-Brabant, en dan vooral de regio's rond Deurne en Cuijk, ondervindt ook veel hinder. Beken en sloten staan vol en de aanhoudende regen heeft de bodem verzadigd. Veel landbouwgronden staan onder water.

Zandzakken

Op enkele plaatsen worden zandzakken geplaatst om woningen en bedrijven tegen overstromingen te beschermen.

Diverse gemeenten, waaronder Maastricht en Eindhoven, hebben de intocht van Sinterklaas moeten aanpassen door de aanhoudende regen. In Kerkrade is de eredivisiewedstrijd tussen Roda JC en FC Utrecht, die zaterdagavond zou worden gespeeld, afgelast.

Ook aangrenzende delen van België en Duitsland zijn getroffen door wateroverlast. Op diverse plaatsen zijn huizen, wegen en straten ondergelopen.

Minder

In België doen de meeste problemen zich voor in de provincie Oost-Vlaanderen. In Duitsland heeft vooral de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen last.

Het ziet er naar uit dat het voorlopig nog door blijft regenen. Ook in de rest van het land zal het gaan regenen, maar wel in mindere hoeveelheden. Pas in de loop van zondag, tegen de avond, zal het droger worden.

Bekijk alle lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto.

Wateroverlast in Limburg en Brabant