AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam treft dinsdag extra veiligheidsmaatregelen op zijn locatie aan de Prinsengracht.

Een woordvoerder van het hof wilde niet zeggen met welke zaak de maatregelen te maken hebben, maar op die dag gaat wel het proces rondom de snelkookpanmoord verder bij het hof.

Die zaak diende donderdag ook en toen golden eveneens extra veiligheidsmaatregelen voor medewerkers en bezoekers. Volgens het hof is dat door het late tijdstip waarop hiertoe werd besloten, niet bekendgemaakt.

Het proces draait om de 53-jarige Mehmet Y., die in 2009 door de rechtbank in Haarlem werd veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op zijn jongere broer en doodslag op zijn ex-vrouw. Het hoofd van zijn bloedverwant Ali Y. zou hij in 1997 hebben uitgekookt in een snelkookpan.

Vertraging

Het hof verscherpt de toegangscontrole en waarschuwt voor enige vertraging bij binnenkomst.

Verder mag er geen schrijfgerei, zoals pennen en potloden, mee naar binnen, worden mobiele telefoons onderworpen aan een aparte controle en is gebruik hiervan in de zittingszaal verboden. Overigens is binnen bij de bodes wel een pen of potlood verkrijgbaar.

 Bunker

De toename van het aantal zaken met een verhoogd risico leidt er volgens het gerechtshof toe dat dit soort maatregelen in de toekomst vaker wordt getroffen. De beschikbaarheid van de extra beveiligde rechtszaal in de zogeheten Bunker in Osdorp is niet altijd toereikend.

Advocaat J. Taekema van Mehmet Y. zei vrijdag er niet van op de hoogte te zijn dat de verscherpte veiligheidsmaatregelen verband houden met zijn zaak.

Geen aanleiding

''Donderdag werd ook iedereen die het pand in wilde, extra gecontroleerd, maar niemand heeft mij gemeld dat dit betrekking zou hebben op de zittingen rond de snelkookpanmoord,'' aldus Taekema.

De raadsman zegt geen aanleiding te zien voor de maatregelen in de zaak van Y.