ENSCHEDE - De aanpak van huiselijk geweld is tekortgeschoten voorafgaande aan een gezinsdrama, dat zich in mei in Enschede afspeelde.

De politie had te weinig mankracht om een aanbeveling aan justitie te doen, zodat dat de man die uiteindelijk zijn ex-echtgenote, haar zoontje en haar zus doodschoot, strafrechtelijk zou worden vervolgd, terwijl ze dat wel van plan was.

Dat blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoeksrapport van de politie, Openbaar Ministerie (OM) en gemeente Enschede naar de toedracht van dit fatale incident.

Gebrek aan personeel

Door werkdruk en gebrek aan personeel bij de politieafdeling die over huiselijk geweld gaat kwam het uiteindelijk niet tot strafrechtelijke vervolging.

De 33-jarige man schoot op 13 mei ook zichzelf dood. Uit het rapport blijkt verder dat de informatie-overdracht tussen politie, OM en hulpverlening gebrekkig was en dat zaken met huiselijk geweld niet de juiste prioriteit kregen. Het rapport doet aanbevelingen om deze situatie te verbeteren.

Niet consequent

De informatie over mishandeling en doodsbedreigingen van de latere schutter aan zijn ex-echtgenote werd niet consequent geregistreerd, waardoor de zaak onoverzichtelijk was. Politie, OM en hulpverlening waren niet goed op de hoogte van elkaars bevindingen.

De politie wist niet dat de uiteindelijke schutter over een wapen beschikte, waarmee hij later de misdaad pleegde. Volgens korpschef Martin Sitalsing is het de instanties niet te verwijten dat dit drama zich heeft afgespeeld. ''Dat kun je nooit, hoewel bij deze zaak de informatie versnipperd was en op het juiste moment cruciale informatie niet voorhanden bleek".

Politie, OM en de gemeente Enschede willen de informatievoorziening beter coördineren via het zogeheten Veiligheidshuis. Op deze plek wordt informatie van de drie instanties over criminele activiteiten op elkaar afgestemd.