RIJSWIJK - Malafide reisorganisaties hebben ook dit jaar weer slachtoffers gemaakt onder mensen die naar de Hadj wilden gaan, de jaarlijkse bedevaart van moslims in Mekka.

De Marokkaanse Ouderen Bond in Nederland (MOBiN) meldde vrijdag dat het naar schatting om vierhonderd mensen gaat. De bond roept iedereen op vooral aangifte bij de politie te doen.

Gemiddeld hadden de gedupeerden tussen de 3500 en 4500 euro betaald voor de reis. De reisorganisatoren hebben de klanten heel kort van tevoren gezegd dat ze niet konden gaan. In sommige gevallen liggen ook de paspoorten nog bij het reisbureau, omdat de reisagent ook een visum zou regelen.

Gespaard

De MOBiN noemt het een treurig verhaal. ,,Veel mensen, vooral ouderen, hebben er jaren voor gespaard.'' Bovendien heeft de bond vernomen dat het in enkele gevallen om dezelfde reisbureaus en personen gaat die al eerder mensen hebben opgelicht.

De MOBiN gaat contact opnemen met de ambassade van Saoedi-Arabië die licenties verstrekt aan reisorganisaties die trips en accommodaties naar de Hadj aanbieden. Ook zal er extra voorlichting komen via onder meer moskeeën.