ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in hoger beroep bij het hof in Arnhem veertien jaar cel geëist tegen de 43-jarige horecaondernemer Ahmet O. uit Almelo. Hij hield in juni 2008 urenlang een wethouder en vier ambtenaren vast op het stadhuis.

De ondernemer lag in de clinch met de gemeente omdat hij vergunningen voor zijn nieuwe café-restaurant niet rond kreeg.

Hij stak zijn pand en auto in brand en ging op zoek naar de wethouder die hem dwars zat. Toen hij die niet aantrof, hield hij een andere wethouder met vier ambtenaren in een kamer vast onder dreiging met wapens. Hij vroeg naar 'zijn' wethouder en zei dat hij die wilde doden.

Beschuldiging

Justitie kwalificeert de gang van zaken als gijzeling, brandstichtingen, voorbereiden van moord en wapenbezit. Oktober 2009 kreeg de man negen jaar cel opgelegd door de rechtbank in Almelo. De rechtbank achtte geen gijzeling maar illegale vrijheidsberoving bewezen, omdat de man volgens de rechtbank geen eis stelde. Justitie had toen zeventien jaar cel geëist.

Agenten overreedden de man destijds zich over te geven. Niemand raakte gewond. Het OM gelooft dat O. door de hoge investeringen in zijn horecazaak aan het Waagplein in financiële nood was gekomen bij malafide geldschieters. Door de schuld op een dwarsliggende wethouder af te wentelen, wilde hij mogelijk zijn eer redden, denkt de advocaat-generaal. De aanklager gelooft dat de man niet verminderd toerekeningsvatbaar was maar kalm handelde.

Stress

De advocate van O. stelt dat door het voortdurende dwarsliggen van de gemeente de stress zich zo heeft opgestapeld, dat de man in een waas terechtkwam en verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens zijn acties.

Het gerechtshof heeft geprobeerd te achterhalen hoe groot de kans is dat de man weer tot agressie kan overgaan als hij vrij komt. Een psychiater die door de verdediging was geraadpleegd, verwacht dat die kans klein is. Andere deskundigen, van onder andere het Pieter Baan Centrum konden er niets over zeggen omdat de man daar niet aan onderzoek meewerkte.

De uitspraak wordt verwacht op 26 november.