VLISSINGEN - De loodgieter die de koker met de perkamenten oorkondes over de verplaatsing van het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen moest dichtmaken, heeft in 1894 stiekem een briefje toegevoegd.

Dat bleek vrijdag bij het openen van de koker in het gemeentearchief in Vlissingen.

Uit de overlevering was al bekend dat er twee oorkondes in de koker moesten zitten. De koker werd donderdag gevonden in het voetstuk onder het standbeeld, dat wordt gerestaureerd.

De oorkondes zaten er ook in, maar loodgieter G.L.P. Florschuts blijkt ongevraagd nog een briefje te hebben toegevoegd dat hij het was die de koker dichtmaakte. Dat is in elk geval de veronderstelling van archivaris Ad Tramper.

Foto's

In de koker zaten behalve de oorkondes ook nog foto's van het standbeeld. Vier uit de periode (1841-1894) dat het beeld op het De Ruyterplein stond en vier foto's van het standbeeld op de huidige locatie op de boulevard.

Ook van de foto's verwacht Tramper dat die zonder toestemming van het gemeentebestuur in de koker zijn gestopt. "Eigenlijk zijn het briefje en de foto's ook de leukste vondst." Op de oorkondes staat onder meer informatie over het plaatsen van het standbeeld.

De gemeente weet nog niet precies wat ze gaat doen bij het terugplaatsen van het beeld. Volgens wethouder Piet Polderman (Monumenten) zou het leuk zijn om nu ook weer iets in de koker te stoppen. Polderman heeft nog ruim een half jaar de tijd om te bedenken wat precies. Zo lang duurt het nog voor de restauratie van het beeld is voltooid.