AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam roept krakers op vreedzaam actie te voeren tegen de antikraakwet.

Hij keurt de vernielingen af die afgelopen week op diverse plekken in de stad werden aangericht, vermoedelijk door symphatisanten uit de kraakbeweging.

''Doe normaal. De politie zal streng optreden tegen geweld en intimidatie'', liet hij vrijdag via zijn woordvoerder weten.

Voor zaterdag staat er een nieuwe demonstratie van de kraakbeweging gepland in de hoofdstad. Ze willen hun stem laten horen tegen het door hen zo genoemde "afbraakbeleid". Het protest begint rond drie uur 's middags bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

Volgens de zegsman vindt Van der Laan het prima als de krakers demonstreren, maar roept hij wel op dit vreedzaam te doen. De politie is wederom goed voorbereid en houdt de actievoerders nauwlettend in de gaten.

Sleutel

Vrijdagochtend kwam een groepje krakers naar het stadhuis om de sleutel van hun kraakpand aan de Vrolikstraat in Amsterdam-Oost te overhandigen. Ze deden dat op ludieke wijze met een baksteen met daaraan drie ballonnen en een briefje met de tekst: "groetjes van de Vrolik-krakers".

Wethouder Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) nam de sleutel namens de gemeente in ontvangst. De krakers zeiden dat zij weliswaar tegen de nieuwe wet zijn, maar dat ze altijd hebben gezegd dat ze de appartementen zouden verlaten als woningcorporatie Ymere met concrete plannen zou komen. Dat is nu gebeurd, waardoor de illegale bewoners vrijwillig opstappen.

Fantastisch signaal

De burgemeester reageerde enthousiast op het gebaar. "Ik vindt dit een fantastisch signaal, het laat zien dat het ook op een heel andere manier kan." Hij heeft toegezegd dat hij erop toe zal zien dat Ymere haar beloftes nakomt.

Het ging er de afgelopen tijd niet altijd zo vreedzaam aan toe. Een protest op 1 oktober, de dag dat de antikraakwet in werking trad, liep uit op een gewelddadige confrontatie tussen krakers en de mobiele eenheid (ME). Afgelopen week richtten vandalen onder meer vernielingen aan bij een bank en antikraakbedrijven.

De politie heeft inmiddels extra toezicht ingesteld bij panden die ook doelwit zouden kunnen zijn. Ook heeft ze omstanders die iets verdachts zien, gevraagd dit te melden bij de politie.