DORDRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Dordrecht 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen ex-politieman Sander V. wegens de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele uit Dordrecht.

Het OM wil verder dat de tbs pas begint als V. tweederde van de straf heeft uitgezeten. Behalve moord acht het OM seksueel misbruik bewezen. V. heeft zich oraal laten bevredigen door Milly, aldus de aanklagers A. Flikweert en W. ten Have.

Ook voor vrijheidsberoving van het meisje en het verbergen van het lijk wordt V. vervolgd. De vermissing en moord leidden tot geschokte reacties in de samenleving.

Politieman

Het feit dat V. politieman was, maakte het onbegrip nog groter. ''Politiemensen hebben zich in het bijzonder correct te gedragen. Sterker nog: zij moeten bij uitstek te vertrouwen zijn'', aldus de aanklagers. Daarom valt de eis voor V. hoger uit dan wanneer het een 'gewone' burger was geweest.

De officier wees er nog op dat V. bij zijn beëdiging als agent een eed heeft afgelegd waarin hij onder meer beloofde 'zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar' te zijn.

Sander V. (27) heeft bekend dat hij het meisje in maart heeft gedood. Een week daarna meldde V. zich bij de politie, waarna het begraven lichaam van Milly in zijn voortuin werd gevonden. Hij ontkent echter Milly seksueel geweld te hebben aangedaan, behalve dat hij haar borsten heeft aangeraakt.

Kalm beraad

Volgens de officieren van justitie heeft de ex-politieman met voorbedachten rade gehandeld toen hij Milly op 10 maart van dit jaar wurgde met zijn broekriem.

V. had meer dan genoeg momenten waarop hij zich kon bedenken, aldus het OM. Hij heeft ook gelegenheid voor 'kalm beraad' gehad, waardoor volgens de aanklagers geen sprake was van een plotselinge actie toen hij haar wurgde.

Stoornis

Justitie heeft ernstig getwijfeld of de oud-politieman verminderd toerekeningsvatbaar is. De deskundigen die V. onderzochten, hebben niet volledig inzicht gekregen in zijn persoonlijkheidsstoornis, waardoor niet met zekerheid te zeggen is of hij een volgende keer weer de fout in zal gaan.

Dat maakt V. onberekenbaar en daardoor vormt hij een gevaar voor anderen. Voor het OM gaf de doorslag om tbs te eisen dat V.'s handelingen deels bepaald werden door zijn stoornis.

V. hoopt dat de familie van Milly Boele kan beginnen met verwerken, hoewel hij beseft dat er altijd een litteken zal achterblijven. ''Ik vraag niet om vergeving, want daar heb ik geen enkel recht op. Ik heb wel spijt. En ondanks wat de media allemaal beweren; ik heb wel een geweten, en dat is ondraaglijk zwaar.’’

Vrijspraak van moord

V. moet volgens zijn advocaten Tjalling van der Goot en Willem Anker worden vrijgesproken van de moord op en seksueel misbruik. Volgens de strafpleiters kan de rechtbank V. alleen veroordelen voor doodslag en het verbergen van het lichaam.

Volgens Van der Goot was V. op de dag van de dood van Milly angstig, depressief, in grote paniek en paranoïde. Bovendien was hij onder grote invloed van cannabis. Dat past niet bij een man die koelbloedig een moord beraamt en uitvoert.

Amateuristisch

Ook de manier waarop de oud-politieman Milly in zijn tuin begroef, deed volgens Van der Goot amateuristisch aan en past niet in het beeld van een geplande moord.

Omdat de verdachte onder grote invloed van cannabis was toen hij tot zijn daad kwam, heeft hij nog wel kunnen nadenken, maar geen goede overwogen keuze kunnen maken om zijn misdrijf te stoppen.

Geen bewijsmateriaal

Daarnaast meent Van der Goot dat de voorbedachten rade door justitie vooral is gebaseerd op de eerste drie verklaringen die V. vlak na het misdrijf afgelegde. Maar die kunnen niet als bewijsmateriaal dienen, zei de verdediging.

Tijdens het eerste verhoor zou V. niet zijn gewezen op het recht op een advocaat. Bij de volgende twee verhoren had V. recht op een advocaat, maar was deze niet aanwezig. Dat recht zou volgens Van der Goot blijken uit een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, die in Nederland onderbelicht is gebleven.

Te hoog

Anker zei grote moeite te hebben met de rapportage die de basis zou moeten vormen voor tbs. "Wij missen een stevige onderbouwing om de maatregel op te leggen." Anker stelde bovendien dat de geëiste celstraf van het OM te hoog is.

De straf moet lager onder andere vanwege de buitensporige publiciteit, het feit dat V. geen strafblad heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij pleitte dan ook voor het opleggen van een celstraf van maximaal vijftien jaar. Als de rechtbank wel tbs oplegt, moet V. maximaal tien jaar celstraf krijgen, meende Anker.

Volg alle reacties op dit nieuwsbericht op NUlive.