RIJSWIJK - De ANWB raadt automobilisten vrijdag af met een caravan of aanhanger de weg op te gaan in verband met de harde wind. Een woordvoerster zegt dat het ook op de motor vermoedelijk niet prettig rijden is.

De verkeersdienst verwacht weinig problemen omdat het vrijdag doorgaans iets stiller op de weg is.

Wel zijn enkele telefoontjes binnengekomen over vrachtwagens die niet helemaal beladen zijn en daardoor last hebben van de wind.

De ANWB roept verkeersdeelnemers op rekening te houden met zware windstoten.

Schiphol

Schiphol waarschuwt reizigers rekening te houden met vertragingen en mogelijk annuleringen. Door de harde zuidwestenwind kunnen vertragingen oplopen tot een uur of anderhalf uur, liet een woordvoerster van de luchthaven weten. In de ochtend zijn enkele vluchten geannuleerd.

Door de wind is er ook minder baancapaciteit. Bij harde zuidwestenwind kan Schiphol slechts twee hoofdbanen gebruiken: de Kaagbaan en de Buitenveldertbaan. De luchthaven heeft in een normale situatie vijf hoofdbanen beschikbaar voor opstijgende en landende vliegtuigen.

Ook andere luchthavens in Europa hebben last van de harde wind, waardoor passagiers er rekening mee moeten houden dat ook daar vluchten later zullen vertrekken. De luchthaven verwacht zeker tot in de middag last te hebben van het onstuimige herfstweer.

Veerdiensten

De veerdiensten van Stena Line en DFDS tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië varen ondanks het onstuimige herfstweer op schema. Dat lieten de twee ferrybedrijven vrijdag weten. "We delen hooguit wat meer pillen tegen zeeziekte uit vanwege de deining", aldus een woordvoerster van DFDS.

"De schepen van Stena Line zijn gebouwd op dit soort onstuimig weer", aldus De Lange. De ferries van DFDS varen eigenlijk altijd, vertelt de zegsvrouw. "Je moet wel wat langzamer varen, maar dat levert geen grote vertragingen op."

Doordat er sprake is van een westenwind die van achteren of van voren op het schip landt, valt de deining nog mee, aldus Stena-directeur Pim de Lange, die in zijn functie verantwoordelijk is voor de Noordzeediensten. Volgens beide bedrijven geeft een zijwind meer beweging.

Bekijk lezersfoto's van het slechte weer op NUfoto

Waarschuwing voor harde wind