HOEK VAN HOLLAND - De kans dat de kapitein van de omgeslagen sleepboot Fairplay 22 nog leeft, is nihil. Dat zei een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond vrijdagochtend.

De hulpverleners hebben berekend hoe groot de ruimte is waar de schipper mogelijk verblijft. Die is heel klein, waardoor de man waarschijnlijk niet droog kan zitten. Het water is veel te koud om lang in te kunnen overleven.

De sleepboot kapseisde donderdagmiddag op de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. De machinist heeft het ongeval ook niet overleefd.  De drie andere bemanningsleden zijn wel gered. Ze zijn met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht.

Het gaat volgens de politie om een 19-jarige Rotterdammer, een 37-jarige man uit het dorp Hippolytushoef (Noord-Holland) en een 37-jarige Pool.

De kapitein moest meerdere lagen in het schip omhoog klimmen om in de romp te komen, waar hij zou kunnen wachten op zijn redding. Omdat de ruimte heel klein is, zou er ook te weinig lucht in zitten om lang te kunnen overleven.

Takels

De situatie is nu veranderd van een reddingsoperatie naar een bergingssituatie. Inmiddels zijn twee takels om het schip aangebracht en zijn de hulpdiensten druk met met de derde. De eerste twee waren redelijk snel aangebracht, de derde geeft meer problemen.

Daarbij komt dat door het tij de stroming weer toeneemt. Tegen vijf uur vrijdagmiddag is er weer minder stroming, aldus de woordvoerster.

Duikers

De derde takel is noodzakelijk om de boot stabiel te krijgen om te verslepen. Bovendien moet het schip voor een deel uit het water worden getild, om het te vervoeren. De omgeslagen sleepboot heeft nu een diepte van veertien meter. Als alle takels zijn aangebracht, proberen de hulpdiensten het schip naar een andere plek te brengen en de sleepboot daar te kantelen. Duikers kunnen het dan doorzoeken.

De boot van het sleepbedrijf Fairplay Towage was bezig met het binnenslepen van de ferry Stena Britannica van Stena Line. De precieze oorzaak van het incident is nog niet bekend, maar vermoedelijk is de sleper in de problemen gekomen door het stormachtige weer.

Berging omgeslagen sleepboot