ALKMAAR - De politierechter in Alkmaar heeft donderdag opnieuw acht hooligans uit Rotterdam en omgeving in de leeftijd van 19 tot 33 jaar vrijgesproken van openlijke geweldpleging.

Een 24-jarige man uit Rotterdam werd veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf, 140 uur dienstverlening en een stadionverbod gedurende zijn proeftijd van twee jaar.

Van de 29 verdachten die vorige maand en deze week voor de politierechter verschenen, zijn er zeven veroordeeld. De zaak tegen één verdachte werd aangehouden en 21 relschoppers werden vrijgesproken.

AZ-fans

Allen maakten deel uit van een grote groep hooligans die 28 augustus een Alkmaars café bestormde waar doorgaans veel AZ-fans zijn.

Binnen sloopten de relschoppers een deel van het interieur en mishandelden zij vijf cafébezoekers. Ook richtte de groep vernielingen aan op straat.

Vrijspraak

De politierechter ging in de zaak tegen de 24-jarige Rotterdammer over tot een veroordeling omdat diens organiserende rol bij de rellen van eind augustus is bewezen. Bij de vrijspraak voor de acht andere hooligans die donderdag moesten voorkomen was de reden opnieuw dat niet kon worden aangetoond dat ze geweld hadden gepleegd. Wel staat vast dat ze met de groep meeliepen.

In totaal waren bij de cafébestorming in Alkmaar 44 hooligans betrokken. Na de geweldsuitbarsting viel de groep uiteen. Een groep van dertig hooligans kon door de politie worden ingerekend, veertien andere betrokkenen ontkwamen. Van hen werd er later nog een aangehouden, de rest is spoorloos.

Voorwaardelijk

Zeven hoofdverdachten kwamen begin oktober al voor de rechter. Vijf van hen kregen celstraffen opgelegd tot drie maanden, waarvan een voorwaardelijk. Twee verdachten werden vrijgesproken. Onder hen was een Feyenoordfan die eerder voor de rechter moest komen vanwege zijn vermeende aandeel in de rellen bij Hoek van Holland. Hij ging in Alkmaar vrijuit omdat zijn aandeel bij het geweld in en rond het café niet kon worden vastgesteld.

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar moet nog besluiten of ook twee minderjarige verdachten voor de rechter worden gebracht.