ALMELO - Nadat eerder deze week al celstraffen waren geëist tegen vier handlangers van de voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B., heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen nog eens vijf handlangers van B. celstraffen geëist van anderhalf jaar tot vijf jaar.

Het OM acht ook hen schuldig aan vrouwenhandel, uitbuiting van vrouwen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Een en ander bleek donderdagmiddag bij de rechtbank in Almelo. De zaken maken deel uit van de zogenaamde Sneep II-zaak, het vervolg op Sneep I, waarin Saban B., zijn broer Hassan en vier handlangers in 2008 zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. In Sneep II gaat het om veertien verdachten.

Gedwongen

Kemal Y. en Tayfun K., die als pooiers werkzaam waren, moeten van het OM vijf jaar achter de tralies, Ferruh T., actief als pooier en bodyguard, vier jaar, en Jure T., actief als bodyguard, anderhalf jaar. Tegen de vijfde verdachte, Torsten M., is twee jaar celstraf geëist.

Deze laatste ontkent overigens lid van de bende van Saban B. te zijn geweest; als pooier op de Amsterdamse wallen zou hij door B. zijn afgeperst en gedwongen tot samenwerking.

Geweld

De bende van Saban B. was vooral actief in het Duitse Ruhrgebied, in Amsterdam, Utrecht en Den Haag en in Antwerpen. Kenmerkend was het extreem brute geweld waarmee men vrouwen dwong in de prostitutie te werken en hun inkomsten af te staan.

In de loop van deze maand worden de eisen tegen de overige vijf verdachten bekendgemaakt. Onder hen Nuri T., de hoofdverdachte in Sneep II, die naast Saban B. een belangrijke, leidinggevende rol zou hebben vervuld.

Vanaf dinsdag 16 november komen de advocaten aan het woord. De verwachting is dat de rechtbank in januari uitspraak doet.