ARNHEM – Bij het Nederlands Forensisch Instituut zijn afgelopen september in de diepvries drie verloren gewaande stukjes gevonden van de slip van Christel Ambrosius, die in 1994 in Putten werd vermoord.

Het gaat om restfragmentjes waarvan het Openbaar Ministerie niet meer wist dat ze na vernietiging van de slip nog bestonden.

Bovendien heeft een medegedetineerde van de 35-jarige moordverdachte Ron P. afgelopen 3 augustus verklaringen afgelegd over wat hij van P. heeft gehoord.

Stewardess

Dit zou belastend voor P. zijn in de zeventien jaar oude moordzaak op de Puttense stewardess, én in de zaak waarin P. wordt verdacht van de moord op de Rijswijkse Anneke van der Stap.

Dat bleek donderdag voor het gerechtshof in Arnhem, waar het hoger beroep dient in de zaak tegen Ron P. uit Delft. De vroegere Puttenaar P. bleef jarenlang als verdachte buiten beeld in de Puttense moordzaak, terwijl twee andere Puttenaren daarvoor zeven jaar ten onrechte vastzaten.

Sperma

Nadat in 2008 verkregen DNA van Ron P. overeenkwam met dat van sperma op het been van de 24-jarige stewardess, werd P. verdachte. De rechtbank in Zutphen veroordeelde hem tot vijftien jaar cel.

Sinds februari is P. ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap in 2005. Recentelijk werd haar lichaam opgegraven voor nieuw onderzoek, waarna de verdenking op P. viel.

Het gerechtshof in Arnhem besliste donderdag dat sporen op de slip voor zover mogelijk moeten worden onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Ook moet de medegedetineerde van Ron P. worden gehoord, en op zijn betrouwbaarheid als getuige getoetst.

Deze getuige is echter inmiddels ontsnapt. Hij heeft sindsdien wel contact gehad met de politie. Het hof hoopt dat de zaak volgende week donderdag verder kan gaan met de getuige en de uitslag van het sporenonderzoek.

Ontlastend materiaal

De advocaat van P. stelt dat ontlastend materiaal uit het dossier is gehouden, dat scenario’s met andere verdachten ten onrechte al terzijde zijn geschoven, en dat het hof hem nauwelijks gelegenheid geeft om dat te onderbouwen.

P. zegt dat hij een relatie met Christel Ambrosius had, en dat zij vrijwillig seks hadden op de avond voor de moord.