DEN HAAG – De avondspits is donderdag , mede dankzij het onstuimige herfstweer, drukker verlopen dan normaal. Op het hoogtepunt, rond half zes, stond het verkeer op de snelwegen over 450 kilometer vast.

Tijdens een ‘normale’ avondspits op een donderdag staat er meestal ongeveer 280 kilometer file. Dat heeft de ANWB gemeld.

Vooral in de Randstad was het erg druk. De langste file (23 kilometer) stond iets voor zes uur op de A27 tussen Utrecht en Almere.

Ochtendspits

Het herfstachtige weer is debet aan de files. Het aantal ongevallen valt mee, aldus de woordvoerder. ''Weggebruikers lijken zich goed aan te passen.'' Volgens de zegsman gaan de werkzaamheden aan de weg, behalve die in het midden van het land, Brabant en Limburg, niet door.

Ook vrijdag verwacht de ANWB een drukkere ochtendspits dan normaal met een totale lengte van ongeveer 100 kilometer tegen 50 kilometer op een gemiddelde vrijdagochtend. Ook dan is het onstuimig weer.

Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt donderdagmiddag ook enige overlast van het slechte weer. Door de buien kunnen vertragingen ontstaan tot ongeveer een half uur, liet een woordvoerster van de luchthaven weten.

De wind veroorzaakt nog weinig problemen, aangezien die vooralsnog vanuit het zuiden komt. Momenteel zijn drie start- en landingsbanen in gebruik. Mogelijk verandert dat later op de middag, als de wind draait naar het westen. "In dat geval kan het consequenties hebben voor het vliegverkeer", aldus de zegsvrouw.

Veerdiensten

De weersomstandigheden noodzaken Rederij Doeksen om vrijdag enkele vaarten van en naar Terschelling en Vlieland te schrappen. Dat maakte de rederij donderdag bekend.

Het gaat om de afvaart van 11.45 uur van Vlieland naar Harlingen en die van 14.15 uur naar Vlieland. Ook de dienst van 9.45 uur vanaf Terschelling en de terugvaart naar het Waddeneiland van 12.30 uur komen te vervallen. De sneldienst naar Terschelling wordt verschoven van 12.30 uur naar 13.15 uur.

''We hebben dit besluit vooral vanwege de hoge waterstand genomen”, zei directeur Paul Melles van Rederij Doeksen. Hij verwacht dat er vanaf vrijdagavond weer volgens de dienstregeling wordt gevaren.

Bekijk lezersfoto's van het herfstweer op NUfoto

Eerste herfststorm