DORDRECHT - Sander V., die wordt verdacht van de moord op de 12-jarige Milly Boele, heeft een persoonlijkheidsstoornis en is verminderd toerekeningsvatbaar. Mede daarom zou de oud-politieagent veroordeeld moeten worden tot tbs met dwangverpleging.

Met dat advies kwam donderdag de psychiater die V. onderzocht. Sander V. doodde het meisje op 10 maart van dit jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt V. er niet alleen van dat hij haar heeft vermoord, maar ook dat hij haar van haar vrijheid heeft beroofd en haar seksueel heeft misbruikt. Ook voor het verbergen van het lijk wordt V. vervolgd.

Tuin

De verdachte heeft bekend dat hij het meisje in maart heeft gedood. Een week daarna meldde V. zich bij de politie, waarna het begraven lichaam van Milly in zijn tuin werd gevonden. De vermissing en moord leidden tot geschokte reacties in de samenleving. Het feit dat V. politieman was, maakte het onbegrip nog groter.

Het draaide donderdag in de rechtszaal vooral om de persoon V., die daar behoorlijk wat moeite mee had. Hij moest vaak huilen en wilde op sommige vragen geen antwoord geven. Ook betuigde hij gedurende de dag diverse keren spijt over zijn daden.

De getoonde emoties lijken te stroken met de rapporten van psychiaters en psychologen die V. de afgelopen maanden hebben onderzocht. Zij schetsen een beeld van een grote vent die er indrukwekkend uitziet, maar ‘van binnen’ erg kwetsbaar is. Hij gaat conflicten uit de weg en is erg afhankelijk in relaties. Ook mist hij een ‘basisvertrouwen’ in mensen.

Schizofreen

Maar een psychopaat of een schizofreen is hij niet. V. heeft een gemiddelde intelligentie en kan slecht omgaan met stress en spanning. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor seksuele problemen, maar hij heeft wel narcistische trekjes.

V.’s advocaat Willem Anker vindt het advies van tbs met dwangverpleging niet goed onderbouwd. ''Het is de zwaarste maatregel die er bestaat, dan moet er een stevige basis voor zijn. Er is nu eigenlijk te veel twijfel voor.’’

Een groot probleem is zijn cannabisverslaving. In combinatie met zijn persoonlijkheidsstoornis was daardoor mogelijk de drempel lager om geweld te gebruiken. V. rookte naar eigen zeggen tot dertig jointjes per dag. Volgens de psychiater waren het er eerder vijftien tot twintig. Maar van dergelijke hoeveelheden is het goed mogelijk dat hij, in plaats van relaxed, sneller agressief werd.

Sperma

Dat hij Milly heeft gedood geeft V. dus toe, maar hij ontkent ten stelligste dat hij het meisje verkracht heeft. Hij heeft alleen haar borsten aangeraakt, zei hij tegen de rechtbank. Toch heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hoogstwaarschijnlijk sperma gevonden in de mond van het meisje. V. had daarvoor geen goede verklaring en suggereerde dat het gebeurd kon zijn toen hij haar lichaam verplaatste.

De rechtbank besloot de zaak vrijdag voort te zetten. Dan zal ook duidelijk worden welke straf justitie in gedachte heeft voor V. 

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive