DE BILT - Nederland krijgt donderdag te maken met de eerste herfststorm van het jaar maar uitzonderlijk is dat niet. Dat meldde een woordvoerster van het KNMI. Begin van de middag begint het te waaien uit het zuidwesten en wordt windkracht 8 bereikt.

Na een periode van rustiger weer wordt het donderdagavond en nacht weer onstuimig met naar verwachting zware windstoten en windkracht negen in het waddengebied.

Voor donderdagmiddag waarschuwt het weerbureau voor windstoten tot 95 kilometer per uur in de kustgebieden. Het waddengebied krijgt in de nacht van donderdag op vrijdag te maken met windstoten tot 100 kilometer per uur.

Het KNMI ziet vooralsnog geen reden voor een weeralarm. ''Dit is niet uitzonderlijk. Het is herfst'', aldus de zegsvrouw. De oorzaak van de storm ligt in een depressie die van IJsland richting Schotland trekt.

Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt donderdagmiddag enige overlast van het slechte weer. Door de buien kunnen vertragingen ontstaan tot ongeveer een half uur, liet een woordvoerster van de luchthaven weten.

De wind veroorzaakt nog weinig problemen, aangezien die vooralsnog vanuit het zuiden komt. Momenteel zijn drie start- en landingsbanen in gebruik. Mogelijk verandert dat later op de middag, als de wind draait naar het westen. "In dat geval kan het consequenties hebben voor het vliegverkeer", aldus de zegsvrouw.

Verkeer

De storm kan tot extra hinder en vertraging leiden voor verkeer op de weg en op het water. Daarvoor waarschuwde Rijkswaterstaat donderdag.

Door de weersomstandigheden moeten weggebruikers ook vrijdagochtend rekening houden met extra drukte, aldus de organisatie. Afvallende bladeren, takken en wateroverlast zouden ervoor kunnen zorgen dat rijstroken moeten worden afgezet.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Eerste herfststorm