AMSTERDAM - Enkele familieleden van de in 1992 verdwenen Willeke Dost (15) eisen dat justitie hen informatie geeft over het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Doet het Openbaar Ministerie (OM) dat niet, dan nemen ze juridische stappen. Daarbij zullen ze zich dan beroepen op een vrij nieuwe wet die de positie van slachtoffers in het strafrecht versterkt.

Richard van der Weide, de advocaat van een tante van Dost, bevestigde donderdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Volgens hem is justitie tot nu toe ''bijzonder terughoudend’’ in het geven van informatie. ''Wij hebben geen enkel inzicht in de loop van het onderzoek.’’

Dossierstukken

De familieleden willen de dossierstukken krijgen. Van der Weide: ''Wij zien zeker juridische mogelijkheden om uiteindelijk de beschikking te krijgen over het dossier. Je kan nabestaanden niet op deze manier in de kou laten staan. Dat kan gewoon niet.’’

Willeke Dost verdween in de nacht van 14 op 15 januari 1992 en is vermoedelijk vermoord. Justitie doet sinds 2009 opnieuw onderzoek naar de verdwijning. Haar toenmalige pleegmoeder en –broer zijn verdachten. Zij werden in juni opgepakt, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Opgravingen

Het Openbaar Ministerie deed eerder dit jaar opgravingen rond de boerderij van Willekes pleegouders in het Drentse Koekange. Die leverden echter niets op.

Het OM in Drenthe bevestigt dat advocaat Van der Weide om inzage in de stukken heeft gevraagd, maar weigert daaraan gehoor te geven. De familieleden zijn geen slachtoffer in deze zaak, dus kunnen ze zich niet beroepen op de nieuwe wet, aldus de motivatie van het OM.

Afgerond

Een woordvoerder van het OM benadrukt dat het onderzoek naar de verdwijning nog niet afgerond. ''De recherche neemt de dossiers nog eens door om te kijken of er nog open eindjes zijn. Als dat klaar is, wordt bepaald hoe het verder gaat",' aldus het OM.

Er staan geen nieuwe graafwerkzaamheden gepland. Zolang het onderzoek nog niet is afgerond, blijven Willeke's pleegmoeder en -broer verdacht.