GOUDA - Het gaat nog zeker jaren duren voordat de problemen in de Goudse wijk Oosterwei zijn opgelost. Moeilijkheid blijft de concentratie van probleemjongeren in een wijk en ouders die hun kinderen niet willen aanpakken.

Dat bleek woensdagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering naar aanleiding van nieuwe incidenten met Marokkaans-Nederlandse kinderen.

Zij verstierden zaterdag een buurtfeest in Oosterwei door te gooien met bloembollen en het besmeuren van een glijbaan met chocolademelk.

Gouda staat bekend om de problematiek met deze jongeren tussen de 8 en 15 jaar.

Voorspelling

Alle Goudse fracties zijn het beu wat betreft de aanhoudende overlast van deze jongeren. De partijen benadrukten dat dit niet meer mag voorkomen.

Burgemeester Wim Cornelis haalde ze echter snel uit de droom. Hij voorspelde dat er nog wel eens meer incidenten zullen voorkomen en dat de raad dan weer in een extra vergadering bijeenkomt en dat alle partijen dan weer roepen dat dit nooit meer mag gebeuren.

Maatregelen

Afgelopen jaren zijn tal van maatregelen genomen: straatcoaches, buurtpreventieprojecten, gezinsmanagers en een veiligheidshuis voor een beter overleg tussen de betrokken partijen.

Deze hebben weliswaar geleid tot meer veiligheid, blijkt uit cijfers, maar niet direct tot een verbeterde situatie in een wijk als Oosterwei.

Gebiedsverboden

De Goudse gemeenteraad heeft nu de hoop gevestigd op de nieuwe maatregel die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aankondigde.

Hij wil een verruiming van de gebiedsverboden voor jongeren. Cornelis: ''Maar of zo'n verbod ook van toepassing kan zijn op jongeren onder de 12 jaar."