ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank in Almelo celstraffen van een half jaar tot zes jaar geëist tegen drie handlangers van de voortvluchtige vrouwenhandelaar Saban B.

Het OM acht hen schuldig aan vrouwenhandel, uitbuiting van vrouwen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Zafer O., die jarenlang als hoofd-bodyguard van prostituees op de Amsterdamse wallen zou hebben gefungeerd, hoorde de zwaarste straf tegen zich eisen, namelijk zes jaar.

Ali K. en Recep Y., die volgens het OM als pooiers en bodyguards lager in de hiërarchie van de bende stonden, hoorden respectievelijk twee jaar en een half jaar cel tegen zich eisen.

Sneep-II

De drie zaken maken deel uit van de zogenaamde Sneep II-zaak, het vervolg op Sneep I, waarin Saban, zijn broer Hassan en vier handlangers in 2008 zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen. In Sneep II gaat het om veertien verdachten.

De bende van Saban B. was vooral actief in het Duitse Ruhrgebied, in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Antwerpen. Kenmerkend voor de bende was het extreem brute geweld waarmee men vrouwen dwong in de prostitutie te werken en hun inkomsten af te staan.

Afgelopen maandag werd tegen een andere handlanger van Saban een celstraf van drie jaar geëist. Donderdag maakt het OM de strafeisen tegen nog zeven handlangers bekend.

Duitsland

Officier van Justitie Inge Schepers liet ook weten dat het OM tegen K. en Y. een bevel tot gevangenneming wil laten uitgaan zodra de rechtbank hen een gevangenisstraf oplegt. De twee houden zich volgens het OM in Duitsland op.

In het geval van O. is een dergelijk bevel niet nodig, aangezien hij een van de twee verdachten is die de afgelopen weken in de rechtszaal aanwezig waren. Het OM gaat er niet vanuit dat hij op de vlucht slaat naar het buitenland.