AMSTERDAM - Linkse activisten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de ramen van een bank in Amsterdam vernield.

Het zogeheten Anarchistisch comite de Stalen Vuist claimde de actie woensdag op de website voor linkse activisten Indymedia.nl. De politie bevestigde dat er ramen zijn vernield. Het gaat om een filiaal van de Rabobank in de Kamerlingh Onneslaan in Amsterdam-Oost.

De actievoerders zeggen dat de vernieling een reactie is op de ontruiming van een aantal kraakpanden dinsdag in Amsterdam door de politie.

Kapitalisten

Ze zeggen een bank te hebben uitgekozen, omdat banken ''kapitalisten in staat stellen tientallen huizen te bezitten'', terwijl anderen niet genoeg geld hebben om een huis te kopen.

De politie ontruimde dinsdag op drie locaties in Amsterdam kraakpanden. Daarbij werden in totaal zeven personen opgepakt. De politie meldde woensdag dat zij inmiddels allemaal weer op vrije voeten zijn.

Civielrechter

De kraakpanden in Amsterdam werden ontruimd nadat de civielrechter had geoordeeld dat dit mocht. Eigenlijk wilden gemeente, politie en justitie ook nog een aantal panden strafrechtelijk ontruimen op basis van het nieuwe kraakverbod.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde maandag echter dat dit niet mocht.