EINDHOVEN - Burgemeester Rob van Gijzel wil de Eindhovense coffeeshops op termijn omvormen tot clubs die namens en voor hun klanten (leden) wiet telen.

Van Gijzel heeft dat woensdag gezegd bij de aankondiging van maatregelen voor een proef die transparantie bij coffeeshops moet verbeteren.

Justitie gedoogt op dit moment de teelt van vijf plantjes voor eigen gebruik. Burgemeester Van Gijzel meent dat coffeeshopclubs als collectief het recht hebben om namens de leden het veelvoud van die plantjes te kunnen telen en de opbrengst te verkopen.

Het idee van de burgemeester ligt in de lijn van het nieuwe kabinet om coffeeshops te veranderen in besloten clubs voor alleen meerderjarige Nederlanders, zegt de burgemeester.

Eindhoven is een van de tien gemeenten die meedoet aan verschillende proeven onder leiding van de rijksoverheid. Eindhoven ontvangt daarvoor bijna 650.000 subsidie.

Achterdeur

De proef in Eindhoven begint op zijn vroegst op 1 januari 2011 en concentreert zich als enige op de achterdeur en de criminele connecties van een 'stevig deel' van de Eindhovense coffeeshophouders.

De eerste maatregelen die de burgemeester woensdag voorstelde, zijn een verbod op contante betaling, de invoering van een pasjessysteem, aanbesteding van vergunningen aan ondernemers die goed gedrag kunnen aantonen en beperkte verkoop van maximaal drie gram aan jeugdige gebruikers.

1000 gram

In ruil voor de strengere eisen wil Eindhoven bij betrouwbare coffeeshops een handelsvoorraad van 1000 gram toestaan, twee keer meer dan nu is geregeld. De burgemeester wil over zijn plannen in overleg met het college van procureurs-generaal.

De elf van in totaal vijftien Eindhovense coffeeshophouders die zijn aangesloten bij de Verenigde Coffeeshops Eindhoven hebben een uitnodiging van de burgemeester voor een gesprek op woensdagmiddag demonstratief afgeslagen.

Sceptisch

Voorzitter Johan Dielesen legde uit dat de contacten met de burgemeester stroef verlopen. Bijna twee jaar geleden hebben zij voor het laatst met elkaar een gesprek gehad. ''Zijn plannen lezen we in de krant. Op brieven reageert hij niet.''

Het idee om zelf wiet te telen ziet Dielesen overigens wel zitten. ''Het zou veel oplossen.''

Over alle andere maatregelen zijn de Eindhovense coffeeshopeigenaren sceptisch.

Privacybezwaren

Als er niet meer contant betaald mag worden en jeugd niet meer zo veel wiet mag kopen gaan deze gebruikers mogelijk het illegale circuit in, denkt Dielesen. Bovendien stuit de registratie van klanten op privacybezwaren, verwacht hij.

De gemeenteraad van Eindhoven vergadert op 23 november over het plan.