DEN HAAG - De man die dartkampioen Raymond van Barneveld heeft geprobeerd te chanteren, is woensdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Ook legde de rechtbank Christopher P. een proeftijd van twee jaar op. Voor afpersing vond de rechtbank niet voldoende bewijs, wel voor afdreiging van de Haagse darter. Bij afdreiging wordt niet met geweld gedreigd.

Volgens de rechtbank is bewezen dat P. de onbekende beller is achter dreigende telefoontjes en sms'jes aan het adres van de familie Van Barneveld.

De 26-jarige Rotterdammer probeerde de darter een bedrag van 10.000 euro afhandig te maken door te dreigen een sekstape van hem openbaar te maken.

Concrete bedreigingen

Voor afpersing is volgens de rechter onvoldoende bewijs, omdat in de bewuste telefoontjes en sms'jes geen concrete bedreigingen werden geuit. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind oktober twee jaar cel tegen P.

De darter en zijn vrouw Sylvia ontvingen tussen 16 maart en 19 april van dit jaar thuis sms’jes en telefoontjes met bedreigende teksten als: ''Denk aan je kinderen! En vrouw! Scholen zijn bekend en dergelijke."

Sekstape

Op de sekstape zou ‘Barney’ met een andere dan zijn eigen vrouw te zien zijn. Het bestaan van deze sekstape is volgens de rechter niet aangetoond. Van Barneveld zou de Assense vrouw hebben leren kennen tijdens een demonstratiewedstrijd in 2006, waarna zij ‘intiem contact’ hielden.

Van haar heeft P. volgens de rechtbank de telefoongegevens van Van Barneveld gekregen. De rechter rekent het P. zwaar aan dat hij geen enkele rekening heeft gehouden met het welzijn van de bekende Nederlander, met alle negatieve gevolgen van dien.

P. werd al eens eerder voor een dergelijk vergrijp veroordeeld. Zelf ontkent P. Van Barneveld te hebben afgeperst.