AMSTERDAM - Kraakpanden worden voorlopig niet ontruimd op basis van de antikraakwet. De ontruimingen op grond van de strafwet zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.

Dit maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend. Het OM wil eerst de uitgewerkte uitspraak bestuderen van het gerechtshof in Den Haag.

Die wordt in de loop van volgende week verwacht. Het hof deed maandag alvast mondeling uitspraak in het voordeel van de kraakbeweging.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dat in de nieuwe Wet kraken en leegstand een lacune zit.

Aanvechten

Volgens het hof krijgen bewoners geen kans om ontruiming vooraf bij de rechter aan te vechten. De antikraakwet zou daarom strijdig zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Een groep Utrechtse en Doornse krakers die ontruiming via de rechter in Utrecht wilde voorkomen, heeft dinsdag haar rechtszaken ingetrokken. Dit meldde haar advocaat Ronald Zwiers.

Schijnheilig

Het Amsterdamse krakerscollectief Schijnheilig zet het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam wel door, reageerde advocaat Rahul Uppal. Volgens Uppal zijn er namelijk nog wel meer argumenten tegen de wet in te brengen.

Bovendien hebben de bewoners van het kraakpand aan de Passeerdersgracht een financieel belang, omdat ze vorige maand een kort geding tegen de geplande ontruiming verloren. Ze werden veroordeeld tot het betalen van ruim 1000 euro aan proceskosten.

Amsterdam

De mobiele eenheid (ME) ontruimde dinsdag in Amsterdam op drie locaties kraakpanden. Dit gebeurde niet op basis van de antikraakwet, maar op civielrechtelijke gronden.

De civielrechter had in deze gevallen op verzoek van de eigenaren al geoordeeld dat ontruiming gerechtvaardigd was.

Ludiek

De ontruimingsronde verliep volgens de politie voorspoedig en zonder noemenswaardige incidenten. Het krakersverzet was over het algemeen ludiek. De politie arresteerde in totaal zeven krakers. In de Schoolstraat, waar de panden met de oneven huisnummers werden ontruimd, hield de politie vier personen aan voor openlijke geweldpleging.

Vroeg in de ochtend gooiden zij met verf en stenen. De vijfde kraker, die de Hitlergroet aan de aanwezige ME'ers bracht, werd gearresteerd voor belediging.

Twee personen die werden aangetroffen in het zogenoemde Zuidblok in Amsterdam-Slotervaart, zijn aangehouden voor huisvredebreuk.

Tientallen andere bewoners, voornamelijk Oost-Europeanen, verlieten de vervallen flatwoningen zonder problemen, net als de vijf krakers in het pand aan de Spieringhorn.

Lawaaidemonstratie

In het stadhuis in Amsterdam hield een groep van ongeveer vijftig sympathisanten korte tijd een lawaaidemonstratie. In de gangen van de Stopera werd vuurwerk afgestoken en klonk tromgeroffel.