AMSTERDAM - De vermeende terrorist Saddek Sbaa is spoorloos verdwenen, nadat hij van Nederland naar Marokko is gereisd. Dat heeft zijn advocaat Flip Schüller dinsdag gezegd.

De raadsman vreest dat de Marokkaanse autoriteiten hem in het geheim hebben opgepakt.

Sbaa, die sinds zijn vijfde in Nederland woont, was een van de vier mannen die in de zomer van 2009 in Kenia bij de grens van Somalië werden opgepakt. Dat gebeurde omdat ze volgens justitie onderweg zouden zijn naar een trainingskamp voor moslimextremisten.

Bewijs

De raadsman laat weten dat er na een jaar onderzoek echter geen enkel bewijs op tafel is gekomen dat zijn cliënt ook maar iets met terrorisme te maken heeft.

Schüller: ''Hij was gewoon op vakantie in Kenia en alles wijst daarop. Hij volgde een toeristische route onder begeleiding van gidsen en zelfs de politie.''

Eigen beweging

Sbaa (23), die tot voor kort dus werd verdacht van ondersteuning van de internationale jihad in Kenia, is op donderdag 4 november uit eigen beweging naar Marokko vertrokken.

Hij zat in vreemdelingenbewaring in de terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught, omdat zijn verblijfsvergunning na dertien jaar door de terrorismeverdenking was ingetrokken. Sbaa kon echter niet meer tegen het zware detentieregime dat daar geldt, weet Schüller.

De Nederlandse vreemdelingenrechter heeft de IND eerder nog een uitzettingsverbod opgelegd vanwege de veiligheidsrisico's voor Sbaa.

AIVD

Mensenrechtenorganisaties in Marokko hadden gewaarschuwd om hem niet naar Marokko te laten terugkeren, omdat de AIVD contact had gezocht met de Marokkaanse veiligheidsdienst. ''Toch besloot Sbaa zelf Nederland te verlaten. Sinds zijn vertrek heeft niemand meer iets van hem gehoord'', zegt Schüller.

''Zijn vader en de Association Marocaine des Droits de l'Homme, een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie, stonden klaar om Sbaa in Casablanca op te vangen. Hij heeft zich daar echter niet gemeld.

Vermoedelijk hebben de Marokkaanse autoriteiten Sbaa opgepakt, zegt Schüller. ''Een Marokkaanse advocaat heeft geprobeerd te achterhalen waar en waarom Saddek wordt vastgehouden. Tot nu toe zonder succes.''