UTRECHT - Ernst Numann, lid van de Hoge Raad der Nederlanden, vindt het beter, als de rechtszaak tegen Geert Wilders niet in Amsterdam wordt behandeld.

Hij zei dat dinsdag in Utrecht, waar hij als getuige wordt gehoord in de Chipsholzaak. Voor de rust in het land zou het beter zijn als een andere rechtbank de zaak-Wilders zou behandelen, zei hij. Numann sprak op persoonlijke titel en niet als lid van de Hoge Raad.

Maandag kwam naar buiten dat een adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal Diederik Aben, vindt dat de rechtbank die op de Wilderszaak zat, ten onrechte is gewraakt.

Hij schreef er een notitie over waarin hij stelt dat niet de rechtbank onder leiding van Jan Moors, maar de wrakingskamer zich niet aan de geldende jurisprudentie heeft gehouden. De Hoge Raad meldde het te betreuren dat deze 'privémening' op straat was komen te liggen.

Gerard Spong

Numann blijkt het eens te zijn met advocaat Gerard Spong, die er maandag ook voor pleitte dat een andere dan de Amsterdamse rechtbank de rechtszaak tegen Wilders overneemt. De rechtbank Amsterdam werd op 22 oktober gewraakt op verzoek van Wilders' advocaat Bram Moszkowicz.

De rechtbank Amsterdam heeft laten weten dat de zaak-Wilders opnieuw in de hoofdstad wordt behandeld. Wanneer dat gebeurt en met welke rechters, is nog niet bekend.