AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam 25 jaar celstraf geëist tegen Nevzat K. die ervan wordt verdacht vorig jaar zomer crèchehoudster Arzu Erbas voor haar kinderdagverblijf in Amsterdam te hebben doodgestoken.

Dat bleek dinsdag uit het requisitoir van de officier van justitie voor de rechtbank in Amsterdam.

Het OM acht vooral op basis van een groot aantal verklaringen van (oog)getuigen bewezen dat K. op 10 augustus 2009 de 32-jarige Erbas op de parkeerplaats voor haar crèche Moeders Schoot met twintig messteken om het leven heeft gebracht.

Het OM spreekt van moord. De 42-jarige K. heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend. Tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Geld

Een duidelijk motief is er niet, maar de verdachte zou geld tegoed hebben van een Turkse man voor wiens bouwbedrijf hij wel eens klusjes verrichtte.

Tijdens de eerste zittingsdag bleek dat deze man al een aantal jaar een verhouding had met het getrouwde slachtoffer.

Opsporing

Tijdens de opsporing verspreidde justitie de naam en een foto van de verdachte. Volgens de officier was dat 'zware opsporingsmiddel' gerechtvaardigd, omdat het gaat om een zeer gewelddadige steekpartij die in de volle openbaarheid heeft plaatsgevonden en waar veel mensen getuige van waren.

''Deze daad leidde tot veel afschuw en onbegrip in de maatschappij.''

Ooggetuigen

Met het publiekelijk tonen van de foto heeft het OM volgens de advocaat van K. de waarheidsvinding op basis van ooggetuigenverklaringen onmogelijk gemaakt.

''De getuigen herkenden mijn cliënt ineens allemaal uit de krant.'' Volgens de raadsheer heeft slechts één van de in totaal tien opgevoerde ooggetuigen de verdachte daadwerkelijk herkend als dader.

Tunnelvisie

De raadsman betichtte het OM van tunnelvisie. De conclusies uit het DNA-onderzoek dat is verricht op het mogelijke moordwapen, lijken volgens hem ''zo afkomstig uit de Puttense moordzaak''.

Het hele onderzoek er volgens hem op gericht geweest te bewijzen dat K. verantwoordelijk is voor de dood van Erbas.

''Er is niet of nauwelijks bewijs voor de betrokkenheid van de verdachte. En de bewijzen die er zijn, vertonen ernstige gebreken.'' Hij pleitte dan ook voor vrijspraak.

K. is in zijn vaderland Turkije al eens veroordeeld voor moord. In 2007 ontsnapte hij uit de gevangenis en vluchtte naar Nederland. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd; hij moet daar nog bijna negen jaar celstraf uitzitten.

Uitspraak 23 november.