AMSTERDAM - In Amsterdam zijn dinsdagochtend vier mensen aangehouden bij de ontruiming van een kraakpand in de Schoolstraat.

Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Het viertal werd opgepakt voor openlijke geweldpleging. Tientallen krakers probeerden bij de ontruiming van het pand de ME te hinderen.

Civielrechtelijke gronden

De kraakpanden in de hoofdstad worden niet op basis van de antikraakwet ontruimd, maar op civielrechtelijke gronden. Aanvankelijk wilde burgemeester Eberhard van der Laan tijdens zijn eerste aangekondigde ontruimingsronde ook kraakpanden ontruimen op grond van die wet, maar hij zag daarvan af na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Die oordeelde maandag dat bewoners de kans moeten krijgen om ontruiming bij de rechter aan te vechten. De antikraakwet zou daarom strijdig zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Locaties

De politie in de hoofdstad ontruimde dinsdag naast het kraakpand in de Schoolstraat nog twee andere kraaklocaties.

In een pand aan de Spieringhorn waren maar vijf krakers aanwezig en zij vertrokken na overleg met de agenten zonder weerstand.

De flats in het zogenoemde Zuidblok in Amsterdam-Slotervaart werden dinsdag in de loop van de middag overgedragen aan de eigenaren. Twee personen die werden aangetroffen in de panden, zijn aangehouden voor huisvredebreuk. Tientallen andere bewoners verlieten de woningen zonder problemen.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Ontruiming kraakpanden