LONDEN - De Nederlandse studente Anne de Jong, die in mei op het varend hulpkonvooi voor Gaza zat, is woensdag de toegang tot Israël ontzegd.

Ze zat bovendien een nacht in de cel voordat ze op het vliegtuig terug werd gezet. De Jong bevestigde maandag een bericht hierover in de Volkskrant.

De Jong (29) kreeg te horen dat ze het land niet in mocht omdat ze destijds op een van de schepen zat. Het konvooi werd door Israël met geweld gestopt in internationale wateren.

De studente antropologie aan de universiteit van Londen was naar Israël gereisd om voor haar studie een congres over ontwikkelingshulp aan Palestina bij te wonen.

Inmiddels heeft ze begrepen dat ze tien jaar Israël niet binnen mag omdat ze met de schepen illegaal het land is binnengekomen.

Niks misdaan

''Ik vind dit schokkend en naar omdat het niet klopt. Bovendien heb ik niks misdaan, behalve kritisch zijn over mensenrechtenschendingen in Israël,"  reageert De Jong. Ze is verder boos dat haar contact met een advocaat en de Nederlandse ambassade werd onthouden.

De Jong overweegt in beroep te gaan bij het Israëlische hooggerechtshof. Maar omdat dit een kostbare en tijdrovende procedure is, betwijfelt ze of het er ook echt van komt.

Bij het stoppen van het konvooi door Israël kwamen op de schepen verscheidene mensen om het leven. De twee aanwezige Nederlanders, onder wie De Jong, werden met geweld overmeesterd en naar Israël overgebracht. Later kwamen ze vrij.