AMSTERDAM - Slijpwerkzaamheden zijn de oorzaak van de grote uitslaande brand, maandagochtend in Dronten.

Een deel van het industrieterrein blijft nog enkele uren afgesloten totdat het gebied is schoongespoten. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gezegd.

Brandweerlieden van korpsen uit Dronten, Lelystad, Zeewolde en Noordoostpolder rukten met groot materieel uit voor de brand bij een aantal loodsen op industrieterrein Staalwijk in Dronten.

De brand ontstond in een gebouw dat bestond uit meerdere loodsen en waarin verscheidene bedrijfjes waren gevestigd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, aldus de zegsman.

Asbest

Uit metingen van de brandweer kwam later vast te staan dat er geen asbest of andere giftige stoffen zijn vrijgekomen. Vanwege de donkere rookwolken moest de weg N307 tijdelijk worden afgesloten.

Bewoners hoeven van de brandweer inmiddels niet langer ramen en deuren gesloten te houden.

Matrassenopslag

De brand ontstond rond acht uur 's ochtends in een matrassenopslag. Het vuur sloeg daarna over naar andere loodsen. Bewoners van omliggende woningen en het personeel van de bedrijven werden in de brandweerkazerne opgevangen.

De brandweer sloot een deel van het industrieterrein hermetisch af. Omroep Flevoland werd ingezet als rampenzender en omwonenden werd aangeraden ramen en deuren gesloten te houden.

De brandweer kon rond half twaalf het sein brand meester geven. De brandweer laat een van de loodsen gecontroleerd uitbranden.

In het gebouw waren drie bedrijven gevestigd, een autospuiterij, een matrassenopslag en een staalfabriek. De loods van de autospuiterij ging verloren, twee andere panden konden worden gered, maar raakten wel zwaar beschadigd.

Brand in Dronten