ROTTERDAM - Diergaarde Blijdorp heeft zondag 46.500 mensen 'over de vloer' gehad. Een absoluut record, de drukste dag uit de geschiedenis van de Rotterdamse dierentuin, zei directeur Marc Damen even na vijf uur 's middags.

Iedereen mocht gratis naar binnen. Wel moesten zij de petitie tekenen tegen de bezuinigingen die de gemeente wil doorvoeren. Blijdorp moet in drie jaar tijd 3,7 miljoen euro inleveren op een begroting van 22 miljoen euro. Uit protest daartegen was de toegang zondag gratis.

In totaal hebben de Vrienden van Blijdorp nu een kleine 100.000 handtekeningen verzameld. Zij hopen de 100.000 te halen en de handtekeningen donderdag aan het college van b en w van Rotterdam aan te bieden.

Openbaar vervoer

Alles is goed verlopen, aldus Damen. Door de inzet van vrijwel het voltallige personeel, vele vrijwilligers, de indeling in zeven regio's, een 'toeritdosering' en een verantwoordelijke chef van dienst waren er geen problemen. Veel bezoekers hadden gehoor gegeven aan de oproep om met het openbaar vervoer te komen.

Het parkeerterrein bij de diergaarde was om 10.00 uur al vol. Aan het einde van de dag stroomden de mensen naar de uitgang en bij de oude ingang aan de kant van de stad reden trams en bussen af en aan.

Benauwde situatie

Diergaarde Blijdorp pakt dezer dagen groots uit om te laten zien hoeveel 'moois' het heeft en dat de toegang laagdrempelig moet blijven. In het gibbonverblijf dat een schoonmaak ondergaat, hingen zondag pluche slingerapen.

Daarbij een bordje met de tekst: de echte zijn al verkocht, daarom hangen er nu surrogaatgibbons in het verblijf. Een verwijzing naar de benauwde situatie waarin de dierentuin dreigt te komen als de bezuiniging doorgaat.

Aandacht

De diergaarde heeft dan zondag entreegelden misgelopen, maar de actie heeft in ieder geval veel aandacht opgeleverd van publiek en pers. Van de partijen in de gemeenteraad liet Leefbaar Rotterdam zich in Blijdorp zien. De inkomsten vielen ook wel mee, want de horeca deed goede zaken.