DEN HAAG - De twee mannen die donderdagochtend in het asielzoekerscentrum in Dronten op verzoek van Amerikaanse autoriteiten zijn aangehouden wegens de ontvoering van hun drie minderjarige zoons, blijven voorlopig vastzitten in afwachting van een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten.

Dat liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondag weten.

De mannen, twee broers van 48 en 50 jaar, verdwenen in 2008 met hun drie tienerzoons uit Californië, meldde het Korps landelijke politiedienst (KLPD) vrijdag.

De mannen verbleven met kinderen in het asielzoekerscentrum in Dronten onder valse identiteit. Hoe lang zij al in Nederland waren is niet bekend.

De Raad voor de Kinderbescherming ontfermde zich over de kinderen. Het is niet duidelijk of zij inmiddels terug zijn in de VS.

Politie Los Angeles

De politie in Los Angeles en de FBI ontdekten dat de twee broers waarschijnlijk in Nederland verbleven en verzochten de Nederlandse autoriteiten de mannen op te sporen en aan te houden.

Uit het onderzoek van de Amerikanen bleek ook dat de broers in Griekenland hun ouders hadden ontmoet. Zij zijn donderdag in Athene ook op verzoek van de VS gearresteerd wegens betrokkenheid bij de ontvoering van de kinderen.

Het vermoeden bestaat dat de mannen indertijd uit Californië zijn gevlucht uit angst voor wraak door slachtoffers van een grootschalige fraude waar zij bij zijn betrokken.