DEN HAAG - Krakers hebben zaterdagochtend in Den Haag een braakliggend terrein aan het Buitenom bezet, om het halverwege de middag weer te verlaten op last van de politie.

Even na drie uur kregen zij de mededeling dat zij binnen een kwartier weg moesten zijn. Deden zij dat niet dan zou de mobiele eenheid (ME) ingrijpen en de krakers oppakken.

Volgens de politie ging het om ongeveer vijftig krakers. Zij hadden ook kinderen en honden bij zich. Nadat zij het ontruimingsbevel hadden gekregen, begonnen zij hun spullen in te laden. De politie heeft niemand aangehouden.

Op het terrein stond vroeger kraakpand 'de Blauwe Aanslag'. Ruim twintig jaar woonden er meer dan vijftig mensen en was er een sociaal centrum in gevestigd. Daarvoor was het pand van de Belastingdienst. Sinds de sloop van het gebouw in 2003 ligt het terrein braak.

De actievoerders vinden het ''belachelijk" dat het kraakpand werd gesloopt voor een fietspad en luxewoningen en dat er vervolgens niets is gebeurd. De actie was ook gericht tegen het landelijke kraakverbod, dat sinds 1 oktober geldt.

Tentjes

De krakers zetten een caravan en tentjes neer, richtten een openlucht-weggeefwinkel in, zetten gasflessen neer om op te koken en hingen een volleybalnet op.

Op de hekken rond het terrein kwamen spandoeken te hangen. Bij de ingang van het terrein zetten de krakers twee mobiele toiletten neer.

Van Aartsen

De krakers wilden tot zondagmiddag blijven. Zij hadden workshops, dichters en muziek op het programma staan. Daarna hadden zij een demonstratie op het Kerkplein gepland tegen het kraakverbod.

Burgemeester Jozias van Aartsen wilde niet zo lang wachten en de 'manifestatie' meteen beëindigen.

Politie

Aanvankelijk stond er een enkele politiewagen bij het terrein. Ook waren er twee agenten te paard en twee politiemensen op de fiets, zogeheten bikers. Even na drie uur kwamen een stuk of tien ME-busjes aanrijden en werd het menens.

De straten rond het terrein werden afgezet en het verkeer werd omgeleid. Rond 16.00 uur waren de wegen weer open.

Krakers bezetten braakliggend