SCHIPHOL - De Boeing 787 Dreamliner, die vrijdag vanuit Parijs naar Schiphol vloog, is zaterdag aan het eind van de middag volgens plan vertrokken vanaf de Polderbaan.

Het nieuwste lichtgewicht passagiersvliegtuig van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing deed de Parijse luchthaven Charles de Gaulle en daarna Schiphol aan in het kader van het testprogramma.

Ook kregen potentiële klanten en leveranciers de kans het toestel uitvoerig te bekijken. Op Schiphol is de 787 na aankomst een hangar op Schiphol Oost ingereden, waar hij tot aan vertrek stond.

Het vliegtuig dat naar Amsterdam kwam is het laatste uit een serie van zes testtoestellen. De ZA006 vloog op 4 oktober voor het eerst.

Testvluchten

Als alle testvluchten goed verlopen zijn, kan Boeing certificering aanvragen en na jaren vertraging een begin maken met de leveringen. Boeing geeft geen commentaar over het verloop van de testvluchten.

De eerste klant is het Japanse All Nippon Airways. Het toestel komt in drie varianten op de markt, met een passagierscapaciteit van tussen de 210 en 330 personen, afhankelijk van de configuratie. De Dreamliner kan een afstand van bijna 16.000 kilometer overbruggen.

Spotters

Het nieuwste passagierstoestel trok veel bekijks. Honderden spotters stonden vrijdagavond op de luchthaven Schiphol om een blik te werpen op het toestel, meldde een van de vliegtuigspotters.

Gert Jan Staphorst staat ook zaterdagochtend weer klaar om het vliegtuig te bekijken. ''We staan nu weer met tientallen te wachten tot ze het toestel weer uit de hangar halen.''

Hangar

Het testtoestel kwam uit Parijs en zal tot zaterdag eind van de middag in Amsterdam blijven staan. ''Het was jammer dat het vliegtuig na aankomst vrijwel direct in de hangar werd gezet'', vertelt Staphorst.

Hij vindt de 787 Dreamliner een enorm hightech toestel. ''Het vliegtuig is gemaakt van licht materiaal en maakt maar weinig geluid.''

Boeing 787 Dreamliner