DEN HAAG - Tbs'ers die tijdens een verlof ontsnappen, mogen als ze weer vastzitten minimaal een jaar niet meer naar buiten.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wil deze maatregel per 1 januari invoeren. Zijn woordvoerder bevestigde dit zaterdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Het is nu al zo dat de toestemming om met verlof te gaan vervalt als iemand ontsnapt tijdens verlof, maar de minimumtermijn van een jaar is nieuw. Het kan ook een langere periode worden. Dat wordt per geval bekeken, aldus de woordvoerder.

De aanscherping was al aangekondigd in het regeerakkoord. Teeven wil met de maatregel een signaal afgeven naar de slachtoffers en de samenleving dat tbs absoluut veilig moet zijn en dat onttrekking aan verlof daar niet bijhoort. Hij denkt dat de maatregel voor tbs'ers een afschrikwekkend effect heeft.

Begeleid verlof

De maatregel geldt voor tbs' ers die zich aan een begeleid verlof onttrekken, langer dan 24 uur afwezig blijven van een onbegeleid verlof of tijdens het verlof een strafbaar feit plegen.

Van de 22 tbs' ers die vorig jaar bij hun verlof verdwenen, mocht driekwart binnen het jaar weer een uitstapje maken buiten de kliniek. Teeven vindt dit onaanvaardbaar.

Dit jaar is sprake van een stijging van het aantal tbs' ers dat zich onttrok aan verlof. Tot nu toe zijn het er 31.