DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het strafrechtelijk onderzoek naar zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen uitgebreid naar meineed en het voorhanden hebben van een vals reisdocument.

Dat zei een woordvoerster van het Functioneel Parket van het OM vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

De beslissing of de nieuwe verdenkingen ook op de uiteindelijke tenlastelegging komen, moet nog worden genomen, aldus de woordvoerster. Van den Nieuwenhuyzen werd al verdacht van omvangrijke fraude met faillissementen van bedrijven die onder de RDM-paraplu vielen.

De zakenman stond aan het hoofd van de firma RDM. Ook wordt hij verdacht van de omkoping van oud-directeur Willem Scholten van Havenbedrijf Rotterdam.

Proeftijd

Scholten werd vorige maand door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechtbank legde hem een proeftijd van twee jaar op. De rechters achten Scholten schuldig aan ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en oplichting.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Van den Nieuwenhuyzen begint waarschijnlijk in het voorjaar.