UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht heeft donderdagavond een motie aangenomen tegen 'treiterijen, pesterijen en homohaat'.

In de motie, die unaniem werd aangenomen, roept de raad het college van B en W op om actie te ondernemen tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

De raad wijst er op dat onlangs een homoseksuele man zich in zijn Utrechtse woning bedreigd voelde.

Tijdens de vergadering vertelde burgemeester Aleid Wolfsen dat de treiterij in dit geval niet was gebaseerd op de seksuele geaardheid van de man. Maar volgens raadsleden is geen sprake meer van losstaande incidenten.

Protocol

Wolfsen roept het college onder meer op om in deze zaak tot een oplossing te komen en om een protocol op te stellen voor de behandeling van klachten over discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

De bedreigingen en vernielingen waar een Utrechtse homoseksueel afgelopen voorjaar slachtoffer van werd en waarna hij zijn woning verliet, waren niet gericht tegen de seksuele geaardheid van het slachtoffer, vertelde Wolfsen.

Bekentenis

De Utrechtse politie heeft inmiddels de pleger van de feiten achterhaald. Hij bekende de vergrijpen. Volgens de burgemeester gaat het om een man die bekend staat om zijn tirades tegen allerlei buurtgenoten.

De beledigingen en bedreigen waar de homoseksueel slachtoffer van werd, bleken zijn 'standaardrepertoire', aldus Wolfsen. De zaak ligt inmiddels bij het Openbaar Ministerie, meldde hij.